Hoe kies je het beste e-commerce platform?

How to choose the best eCommerce platform?
Shares

Veel ondernemers die met hun winkel overstappen naar de wereld van eCommerce realiseren zich niet hoeveel ogenschijnlijk triviale elementen hun succes zullen beïnvloeden. Een van de meest gemarginaliseerde elementen is het kiezen van een geschikt e-commerce platform.

Zonder zich bewust te zijn van de beperkingen van individuele systemen, zoeken de eigenaren naar lage prijzen of de populariteit van een bepaald platform. Helaas merken ze dan, wanneer hun bedrijf groeit en zich verder ontwikkelt, dat het gekozen systeem geen schaalbaarheid biedt. En dat vertaalt zich in een kostbare en tijdrovende migratie.

Dus hoe benader je het probleem van het kiezen van een e-commerce platform voor je webwinkel? Ik nodig je uit om de rest van het artikel te lezen, dat je zal helpen om het beste e-commerce platform voor jou te kiezen. Je zult de belangrijkste voor- en nadelen van de verschillende oplossingen leren kennen.

Waarom wordt e-commerce steeds populairder?

Mensen zijn dol op online winkelen. Jaar na jaar groeit het aantal transacties en het geld dat we uitgeven aan online handel. Wat is de oorzaak? Zeker, een groter bewustzijn onder consumenten over hoe ze veilig op internet kunnen kopen. De pandemie betekende ook dat veel winkels zich moesten aanpassen aan de nieuwe realiteit.

Veel bedrijven besloten agentschappen in te schakelen om online winkels te maken. Kleinere bedrijven kozen voor kant-en-klare oplossingen en beginners waagden zich aan open source platforms. Maar wat is nu de beste oplossing? Is daar een eenvoudig antwoord op?

Een e-commerce platform kiezen voor SEO

De meeste SEO bureaus bieden een breed scala aan marketingdiensten voor eigenaren van online winkels. Promotie in Social Media, Google Ads of SEO behoren tot de meest gekozen en meest winstgevende vormen van online adverteren voor e-commerce.

Terwijl betaalde advertenties snel effect hebben en vrijwel direct werken, is het SEO-proces vervelend en lang en levert het in het begin niet de verwachte resultaten op. Op de lange termijn is het echter de meest winstgevende keuze.

Maar wist je dat het succes van het SEO proces afhangt van welk e-commerce platform je kiest? Niet elk webwinkelplatform staat alle aanpassingen toe om de positie van je website in de Google zoekmachine te verbeteren. Het algoritme van Google houdt rekening met honderden factoren van verschillend gewicht en stemt de resultaten af op specifieke zoekopdrachten van gebruikers van zoekmachines.

SEO voor e-commerce

SEO is een reeks activiteiten die de positie in zoekresultaten verbeteren. We verdelen het in On-Site SEO en Off-site SEO. De eerste omvat optimalisatie van de inhoud, websitecode en UX-acties. De mogelijkheid om de website aan te passen speelt de grootste rol bij On-Site SEO.

Als je meer wilt weten over On-Site SEO, lees dan ons artikel over hoe je de Google zoekpositie kunt verbeteren. 

Niet alle e-commerce platforms hebben dezelfde mogelijkheden. Sommige hebben uitgebreide functies die SEO-activiteiten vergemakkelijken, andere vereisen de aanschaf van extra modules of plugins. Maar er zijn ook platforms die sommige functionaliteiten niet kunnen implementeren.

In het artikel presenteer ik de grootste problemen die individuele CMS’en veroorzaken bij het doorvoeren van wijzigingen en schaalbaarheid van de verkoop. Ik zal het ook hebben over elementen die de verkoop verhogen.

SEO voor e-commerce

Soorten e-commerce platforms

Open Source – “gratis” e-commerce platforms

Open Source is software waarvan de code gratis onder het publiek wordt verspreid. Het wordt ontwikkeld door de gemeenschap en moedigt samenwerking aan bij de ontwikkeling. Het is een perfecte oplossing voor mensen die willen dat de winkel die ze openen hun eigendom is.

Maar is het helemaal gratis? De aanname is dat de eigenaar alleen de hostingkosten betaalt en daarnaast een overvloed aan gratis sjablonen en uitbreidingen kan gebruiken. De meeste open source systemen vereisen echter dat de gebruiker op zijn minst minimale kennis heeft om het goed te configureren.

Helaas vereisen de meeste individuele oplossingen, speciale sjablonen en gespecialiseerde integraties die je in je winkel wilt vinden het gebruik van betaalde plugins/modules of de hulp van een ervaren ontwikkelaar die dergelijke functionaliteiten voor je implementeert.

Het grote voordeel van open source systemen is de veiligheid. Dankzij de regelmatige updates die door de gemeenschap rond een bepaald e-commerce platform worden gemaakt, zijn ze veilig. Bovendien kun je met de meeste systemen je bedrijf opschalen. Je kunt het aantal producten verhogen of een goede werking garanderen, zelfs met een voortdurend groeiend aantal gebruikers.

Open source systemen worden gemaakt door gebruikers die veel belang hechten aan het systeem waarmee een enorm aantal elementen kan worden bewerkt. Conclusie: dergelijke systemen zijn erg handig in het SEO-proces. 

Open source platforms worden zowel gekozen door mensen die net een e-commerce bedrijf beginnen als door middelgrote en grote bedrijven. De populairste open source e-commerce platforms zijn PrestaShop, WooCommerce en Magento..

SaaS e-commerce platformen

Wat als we geen IT-kennis hebben? Als we een snelle en relatief goedkope oplossing willen waarmee we een online winkel kunnen openen? SaaS (Software as a Service) e-commerce platforms bieden uitkomst.

Dit zijn abonnementsoplossingen die het gebruik van een kant-en-klaar programma mogelijk maken, meestal in de cloud. Het is een modieuze oplossing waarmee je snel een winkel kunt openen. Ze zijn gebaseerd op een kant-en-klaar systeem met verschillende sjablonen en enkele beschikbare functionaliteiten. Je hoeft geen programmeerexpert te zijn om snel, gemakkelijk en goedkoop je eerste webwinkel te openen.

SaaS e-commerce platformen

Laten we het eens over de kosten hebben. Deze omvatten meestal een maandelijks abonnement, waardoor we toegang hebben tot software, hosting, de mogelijkheid om een geselecteerd domein te gebruiken en soms ook ondersteuning van ontwikkelaars voor een bepaald aantal uren.

De populairste e-commerce platforms in het SaaS-systeem kosten een tiental tot zelfs enkele honderden dollars per maand, afhankelijk van de gekozen optie. Ze bieden periodieke updates van hun producten, maar ze hebben ook nadelen.

Het grootste nadeel van SaaS-systemen is dat je geen eigenaar bent van de websitecode. Bedrijven staan slechts beperkte of helemaal geen wijzigingen toe. Dat zou technisch problematisch zijn en de veiligheid verminderen.

Een ander probleem is dat je de mogelijkheid hebt om populaire modules en plugin-integraties te gebruiken om de functionaliteit van je winkel te verbeteren, maar integratie met een minder populaire API kan onmogelijk te implementeren blijken. Of het kan gigantische financiële uitgaven vereisen. Veel eigenaren klagen ook dat SaaS-platforms niet goed werken bij een flinke toename van het aantal gebruikers op de site. Het is vaak geen goede, schaalbare optie.

Op het gebied van SEO zijn SaaS relatief goed aangepast en kun je basiselementen op de pagina wijzigen (metatags, headers, canonieke links, etc.). Maar in elke SaaS-oplossing zul je iets vinden waarmee je vroeg of laat een probleem zult hebben. Voordat je het systeem kiest, is het de moeite waard om na te gaan welke elementen je zult kunnen bewerken en contact op te nemen met verschillende gebruikers over deze vermoedens.

De populairste SaaS e-commerce platforms zijn Shopify, Commercetools en Salesforce Commerce Cloud.

Dedicated e-commerce platformen

Een oplossing die maar weinig winkeleigenaren zich kunnen veroorloven is een dedicated oplossing. Deze kunnen veel meer bieden dan de populairste e-commerce platforms. Meestal zijn dit complexe platforms die geïntegreerd zijn met het boekhoudsysteem, CRM, marketingsystemen en verkoopondersteunende tools die je kiest.

Het voordeel van dedicated platforms is de perfecte aanpassing aan je individuele behoeften. Aanpassingen aan de broncode zijn bijna onbeperkt.

Helaas heeft zo’n oplossing waarmee je je kunt onderscheiden van de concurrentie ook nadelen. De belangrijkste daarvan is de prijs, want dit soort oplossingen kan gemakkelijk oplopen tot enkele tientallen tot zelfs enkele honderdduizenden dollars.

Een ander nadeel is dat het meeste werk zal worden gedaan door een softwarehuis. En dan hebben we het niet alleen over de implementatie. Je winkel zal het systeem voortdurend verder moeten ontwikkelen, waarvoor je veel zult moeten betalen!

Conclusie

Dus zoals je ziet is het kiezen van het juiste e-commerce platform niet eenvoudig. Er zijn veel dingen waar je rekening mee moet houden. Hoe ga je reclame maken voor je platform? Wat zijn je codeervaardigheden? Welke betaalmethoden wil je inschakelen? Daarom bestaat er niet zoiets als het beste e-commerce platform. Er is alleen het e-commerce platform dat het beste past bij jouw behoeften.

De beste e-commerce oplossing

Hou je van de mogelijkheden van OpenSource platforms, maar ben je bang dat je ze niet kunt gebruiken? Dat ze kennis vereisen die je niet hebt? Ok, we begrijpen het volkomen.

Aan de andere kant zijn er SaaS-platforms, maar je bent bang dat ze niet zullen voldoen. Je bent bang dat je winkel zich niet zal onderscheiden van de concurrentie. Ook dat begrijpen we.

Daarom heeft UltaHost voor jou een oplossing die bijna ideaal is. Het is onze eCommerce Hosting.

De beste e-commerce oplossing

Voor de prijs van het SaaS-platform krijg je een Open Source platform. UltaHost staat bekend om zijn eersteklas klantenservice, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je geen codeervaardigheden hebt. Wij helpen je bij het installeren van het platform van jouw keuze, ongeacht of je kiest voor Magento Hosting, WooCommerce Hosting of PrestaShop Hosting.

Onze specialisten werken met je samen om je te helpen precies die webwinkel te maken die je nodig hebt. Je kunt rekenen op onze 24/7 technische ondersteuning.

Zet in op eCommerce Hosting bij UltaHost en wij verzekeren u dat u zult winnen!

Als je dit artikel leuk vond, dan vind je het hostingplatform van UltaHost vast geweldig. Krijg 24/7 ondersteuning van ons supportteam. Onze krachtige infrastructuur is gericht op automatisch schalen, prestaties en beveiliging. Laat ons je het verschil zien! Bekijk onze plannen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Previous Post
Fast Server for High-Performing Websites

Snelle server: De sleutel tot goed presterende websites

Next Post
eCommerce platforms

De 5 beste e-commerce platforms: Open Source vs SaaS

Related Posts