Wat is Influencer Marketing?

Influencer Marketing
Shares

Online marketing kent verschillende vormen en influencer marketing is er daar één van. Het is al een tijdje een trend en netizens houden zich dagelijks bezig met deze vorm van marketing. Deze steeds veranderende marketingstrategie bouwt een relatie op tussen invloedrijke personen en hun toegewijde online volgers.

Sociale media zijn een integraal onderdeel van ons dagelijks leven geworden en influencer marketing is de sleutel tot het benutten van de kracht van persoonlijkheden die een groot publiek beïnvloeden. Laten we ons eens verdiepen in de soorten en voordelen die influencer marketing biedt en hoe je de merkbekendheid kunt vergroten door gebruik te maken van de strategieën.

Wat is Influencer Marketing?

Influencer marketing

Een influencer is een beroemd persoon die inhoud creëert en veel volgers heeft die waarde hechten aan hun mening. Influencer marketing is wanneer je de populariteit en het vertrouwen van mensen in deze influencers gebruikt om je merk te promoten. Dit doe je door hen te betalen om over jouw product te praten en het aan te bevelen. Als je samenwerkt met influencers, kun je een groep potentiële klanten bereiken die geïnteresseerd zijn in jouw product. Laten we eens kijken naar enkele statistieken die laten zien hoe influencer marketing merkstrategieën heeft beïnvloed:

 • Influencer marketing laat in 2023 een stijging zien van 29% ten opzichte van het jaar daarvoor.
 • Voor elke $1 die een bedrijf uitgeeft aan influencer marketing, verdienen ze 5,2$ terug.
 • Het aantal zoekopdrachten naar influencer marketing op Google alleen al is sinds 2016 met 465% gestegen.
 • 90% van de deelnemers aan het onderzoek waardeert influencer marketing als een effectieve manier van promotie.
 • Instagram is het gekozen platform voor 67% van de merken als het gaat om influencer marketing.

Soorten influencer marketing

Er zijn verschillende soorten campagnes die merken kunnen kiezen om hun producten of diensten te promoten via influencer marketing. Enkele van de meest voorkomende soorten zijn de volgende:

 • Sociale media overname: Je kunt dit type gebruiken om je volgers op sociale netwerksites te laten groeien. Het heeft zijn risico’s, want een merk moet een influencer toestemming geven om zijn account te beheren en zijn profiel voor een afgesproken periode te beheren.
 • Affiliate Marketing: Dit type is kosteneffectiever en risicovrij om leads te genereren. Merken hoeven de influencers alleen maar te betalen voor elke klant die ze aanbrengen via hun account of website. Bovendien is affiliate marketing niet zo tijdrovend als andere soorten marketing.
 • Gesponsorde Content:Instagram is de go-to bron voor dit soort marketing. Merken hoeven de influencers alleen te betalen voor het publiceren van een promotionele post op hun account. De influencers zijn verantwoordelijk voor het maken van content volgens de eisen van de klant en het binnenhalen van klanten.
 • Unboxings: Merken sturen vaak cadeautjes naar influencers in de hoop een positieve review van hen te krijgen op hun accounts. Het is een betaalbare manier van marketing in vergelijking met de kosten die influencers in rekening brengen voor advertenties. Negatieve beoordelingen of het helemaal niet beoordelen van je product zijn enkele risico’s van dit soort marketing.

Beste hostingoplossingen voor nog betere marketing

Met de beste hostingoplossingen van UltaHost kun je het volledige potentieel van Influencer Marketing benutten. Kies uit een overvloed aan onze beheerde e-commerce hostingoplossingen met onbeperkte bandbreedte en promoot je merk bij een groter publiek.

Soorten Influencers

Er zijn allerlei soorten influencers met een groot bereik of met een kleinere maar gerichte aanhang. Merken kunnen het type influencer kiezen op basis van het bereik, de kosten en de betrokkenheid van hun productbehoeften. De vier soorten influencers zijn:

 1. Mega or celebrity influencers: Influencers met een grote following van meer dan 1 miljoen vallen in deze categorie. Het kunnen bekende acteurs, muzikanten, atleten of andere publieke figuren zijn. Cristiano Ronaldo kan worden beschouwd als een goed voorbeeld voor deze categorie, omdat hij zeer geschikt is voor uitgebreide initiatieven op het gebied van merkbekendheid en een divers publiek aanspreekt.
 2. Macro-influencers: Macro-influencers hebben volgers tussen de 100.000 en 1 miljoen. Het zijn niche-experts die hun reputatie hebben opgebouwd door consistent content te creëren en engagement te tonen. Ze zijn specifieker dan beroemdheden, Ze maken contact met volgers met gemeenschappelijke interesses. Tot slot kan het verbinden met hen het bereik van je merk vergroten, maar de kosten kunnen variëren afhankelijk van je budget.
 3. Micro-influencers: Micro-influencers hebben volgers variërend van 10.000 tot 100.000. Ze blinken uit op platforms als Instagram, YouTube en TikTok. Marketeers neigen naar hen vanwege hun niche aantrekkingskracht, creatieve inhoud, relateerbare suggesties en oprechte connecties met een gepassioneerd publiek. Uit onderzoek blijkt dat ze een 60% hogere betrokkenheid hebben en de conversie van een merk met 20% kunnen verhogen in vergelijking met macro influencers.
 4. Nano-influencers: Nano-influencers hebben minder dan 10.000 volgers, maar kunnen een sterke band opbouwen door middel van persoonlijke content en authentieke betrokkenheid. Ondanks hun kleinere bereik zijn ze geweldige partners voor bedrijven die zich richten op specifieke gemeenschappen en demografische groepen tegen betaalbare kosten.

Voordelen van Influencer Marketing

Influencer marketing blijkt effectief te zijn om je marketingstrategie te verbeteren, kosten te besparen en zakelijke doelen te bereiken. Laten we eens kijken welke voordelen influencer marketing voor je merk heeft.

Groei in merkbekendheid

40% van de marketeers gebruikt influencer marketing om meer mensen bekend te maken met hun merk, en het werkt goed. Invloedrijke mensen vertellen hun volgers over het verhaal, de missie en de waarden van je merk. Dit helpt je merk online beter te bereiken en te positioneren.

Verrijking van de contentstrategie

Influencer marketing is een geweldige kans om je social media posts interessanter te maken. Je kunt de content van de influencer delen of hun volgers vragen om content te maken, zoals 24% van de merken doet. Je kunt de foto’s van de influencer ook gebruiken voor andere advertenties. Zorg ervoor dat je het in de overeenkomst hebt over auteursrechten om problemen te voorkomen.

Loodgeneratie van hoge kwaliteit

36% van de merken gebruikt influencer marketing om meer potentiële klanten te krijgen. 72% denkt dat het kwalitatief betere potentiële klanten oplevert in vergelijking met andere manieren. Mensen houden meestal van de merken waar hun favoriete blogger over praat. Bepaalde inhoud, zoals recensies, kan meer geïnteresseerde klanten aantrekken in de middelste stadia van de verkooptrechter.

Kosteneffectiviteit

Andere manieren van marketing vereisen constant geld van je budget, maar influencer marketing is een soort eenmalige investering. Om je merk bijvoorbeeld te laten zien in zoekmachineadvertenties, moet je geld blijven toevoegen aan je advertentieaccount. Zo niet, dan verdwijnt je advertentie uit de zoekresultaten. Een slim influencer marketingplan kan goede resultaten geven met lagere kosten of je er later zelfs iets voor terug laten ruilen.

Influencer Marketingstrategieën

Creëer de perfecte internetmarketingstrategie

Het kiezen van het type influencer marketing is de eerste stap naar het vermarkten van je merk. Om je influencer marketingstrategie te laten werken, volg je de onderstaande stap-voor-stap gids.

Bepaal je doelgroep

Het identificeren van je doelgroep is het eerste wat je moet doen voor een effectieve promotie. Begrijp hun kenmerken, voorkeuren en gedrag. Stel voor nieuwe klanten vragen over demografie, trechterfase, interesses en gedrag.

Verzamel deze gegevens in klantprofielen zodat je ze gemakkelijk kunt terugvinden. Gebruik de klusjes-aanpak op sociale netwerken, want 43% van de mensen onderzoekt producten op sociale media voordat ze tot aankoop overgaan.

Doelen en KPI’s stellen

Net als andere promotie-inspanningen dient influencer marketing verschillende doelen, waardoor er duidelijke doelen moeten worden gesteld. Definieer belangrijke prestatie-indicatoren (KPI’s) om succes te meten, zoals het totale bereik, betrokkenheid, websiteverkeer, zoekinteresse en vermeldingen in de media voor merkbekendheid.

Gebruik KPI’s zoals aankopen, registraties, app-downloads en e-mailaanmeldingen bij de beste e-mailhosting voor verkoopgerichte campagnes. Vermijd ook tegenstrijdige doelen voor één stuk content om duidelijkheid voor de gebruiker te behouden en conversiepercentages te optimaliseren.

Vind het juiste kanaal

Sommige sociale mediastrategieën kunnen werken voor een specifiek sociaal mediaplatform, zoals Instagram. Men denkt dat het het meest geschikt is voor effectieve influencer marketing. Dit is echter niet het geval als het gaat om bedrijfspromotie.

De doelgroep en de bedrijfsdoelen moeten centraal staan bij het kiezen van een kanaal voor de marketing van je dienst. Voor een B2B bedrijf zou LinkedIn de perfecte keuze zijn, omdat het 630 miljoen professionals en 90 miljoen beïnvloeders op senior niveau heeft.

Bepaal je campagnebudget

Het bepalen van het bereik van je campagne hangt af van je budget, waarbij influencers kosten in rekening brengen op basis van het aantal volgers, markttarieven en interesses van adverteerders. Naast de kosten van de influencer heb je ook betaalbare SEO hosting nodig om ervoor te zorgen dat je campagne een groter publiek bereikt.

Als je een kleiner budget hebt, overweeg dan kleinere opinieleiders voor kosteneffectieve resultaten. Test de effectiviteit van influencer marketing met nano- en micro-influencers. Je kunt doelen en KPI’s bijstellen op basis van de beschikbare middelen als je je campagne start op basis van je budget.

Kies de juiste influencers

Het selecteren van de juiste influencer is het belangrijkste onderdeel van het succes van een influencer marketingstrategie. Kies influencers die overeenkomen met de waarden van je merk. Als we het hebben over het promoten van duurzame mode, dan moet dat gebeuren via influencers die praten over of een zero-waste beleid hebben.

Wees op je hoede voor oplichting en nepvolgers door te controleren op bots, engagementstatistieken op te vragen en de authenticiteit van accounts te controleren. Het kiezen van de juiste influencer kan vermoeiend zijn, maar je kunt het handmatig doen als je een beperkte lijst met opinieleiders hebt.

De campagne opzetten

Het maken van content is meestal de verantwoordelijkheid van de influencer, maar het duidelijk communiceren van je campagneverwachtingen is van vitaal belang voor succes. Je kunt een campagnebriefing opstellen met details zoals het gekozen platform, campagnedoelstellingen en berichtgeving.

Stel daarnaast een contract op met details over de campagne, taken van de deelnemers, eigenaarschap van de inhoud, deadlines, resultaten en garanties. Zorg voor de beste webhosting voor je merkreclame en houd je aan de FTC-richtlijnen om misleidende reclame te voorkomen.

Hoe doe je aan influencer marketing?

Succes in influencer marketing hangt af van een doordachte en goed uitgevoerde aanpak. Begin met het organiseren van je strategie, het maken van een grondige planning en het vaststellen van een budget. Besteed tijd aan onderzoek en overweeg verschillende manieren om influencers te vinden via organische ontdekking, abonnementen op platforms of samenwerking met bureaus.

Wees geduldig en stel de mens centraal. Onthoud dat het mensen zijn die met mensen praten, niet alleen bedrijven die met bedrijven praten. Ontwikkel bovendien een schema dat aansluit bij de voorkeuren van de influencer, of het nu gaat om maandelijkse, driemaandelijkse of tweejaarlijkse gesprekken of om nieuwsbrieven. Integreer dit schema naadloos met je PR en product release kalenders.

Daarnaast voegt persoonlijke communicatie een vleugje authenticiteit toe. Het versturen van e-mails en het afstemmen van reisschema’s voor persoonlijke ontmoetingen dragen bij aan het opbouwen van betekenisvolle influencerrelaties. Door deze elementen op te nemen in je influencer marketingstrategie maak je de weg vrij voor een effectievere en authentiekere merksamenwerking.

Conclusie

Influencers hebben de manier waarop marketing wordt bedreven veranderd. Het krijgt meer erkenning dan andere soorten marketing. Hoewel de basisstappen voor het opzetten van een campagne hetzelfde zijn, zoals onderzoek doen, een budget vaststellen en doelen bepalen, vereist alleen het werken met influencers een unieke aanpak. Als je dit eenmaal onder de knie hebt, kun je je naamsbekendheid in een mum van tijd vergroten.

Affiliate marketing is het type influencer marketing dat leads genereert zonder risico’s. Sluit je aan bij het Ulta Affiliate Program van UltaHost en verdien minstens 60% van elke verkoop om meer nieuwe leads aan te trekken. Sluit je aan bij een affiliate programma dat jouw partnerschap waardeert.

FAQ

Hoe vind ik een goede influencer voor mijn merk?
Waarom influencer marketing gebruiken?
Wat is het beste influencer marketing platform?
Wat is de beste influencer strategie?
Previous Post
Choosing best hosting wordpress hosting

Hoe kies je het beste hostingpakket voor je WordPress website?

Next Post
Domain Hijacking

Wat is domeinkaping en hoe bescherm je je domein?

Related Posts
 25% off   Enjoy Powerful Next-Gen VPS Hosting from as low as $5.50