Wat is een domein-TLD?

What is a Domain TLD?
What is a Domain TLD?

Telkens als we een domeinnaam schrijven komt daar altijd bij (com, .net, .org.etc.) Deze drie letters zijn noodzakelijk en worden “Top-Level Domains” genoemd.

Wat is de betekenis van deze drie letters aan het eind van een domeinnaam? Wat is het doel ervan en is het de enige die de identiteit van de site bepaalt? Omdat het niet of verkeerd schrijven ons naar de verkeerde site brengt, staat het antwoord op al deze vragen tussen de regels van dit artikel.


Wat zijn TLD’s?

Ze worden ook wel internetdomeinextensies of domeinsuffixen genoemd. Dankzij de TLD kun je meteen weten wat voor soort informatie de site biedt. Als de URL die je intypt bijvoorbeeld eindigt op gov., weet je dat je informatie vindt die met de overheid te maken heeft. Elk TLD bevat een register dat beheerd wordt door een specifieke entiteit. Deze partijen worden gecontroleerd door de Internet Corporation for Assigned Names (ICANN). Maar waarom zijn er zoveel TLD’s? Omdat een TLD je vertelt waarmee het verbonden is, zoals het geografische gebied, wie de eigenaar is, of het doel ervan, zijn er nogal wat opties om uit te kiezen. 

Hoeveel soorten domeinen?

  • Landencodes (CCTLD): Elk land heeft zijn eigen domein op basis van een tweelettercode, bijvoorbeeld Rusland (.RU) domein.
  • Generieke tokens (GTLD): Ledereen kan zich bij deze types registreren en er zijn er veel van (com, .org, .info,.net) die geomerken of handelsmerken kunnen bevatten. 
  • Infrastructuurcodes (ARPA): Deze reeks omvat slechts één type dat wordt gecontroleerd door de Internet Assigned Numbers Authority (arpa), wat staat voor “Address and Routing Parameter Area”.
  • Aangepaste tokens (STLD): Particuliere organisaties sponsoren en beheren dit type beperkte domeinen die alleen worden toegekend als aan de nodige voorwaarden is voldaan, zoals .asia, .edu, .aero en .jobs.
  • Creatieve tekens (CTLD): zoals tv. TV-programma’s en andere videoprojecten, naam. Voor sites die zich richten op een specifieke persoon, ik. Personal branding projecten, expert. Om de wereld te laten zien wie een specifieke niche beheerst.
  • Internationale Codes (ITLD): Deze codes zijn voor internationale tekens die een specifieke internationale organisatie kunnen aanduiden.

Dit waren de soorten globale domeinen die je bij je kunt hebben terwijl je het Internet gebruikt, na dit artikel ben je volledig op de hoogte van elk domein en wat het symboliseert en beoogt.

Total
0
Shares
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Previous Post
Contact Form Plugins

Top 5 Contactformulier Plugins voor WordPress

Next Post
What is FID and how to fix it?

Wat is FID en hoe kun je het oplossen?

Related Posts
Total
0
Share