Het beste opslagtype voor je webserver

Best Storage Type for Your Web Server
Best Storage Type for Your Web Server
Shares

Verward over de verschillen tussen HDD’s en SSD’s? Weet je niet wat je moet gebruiken voor je webserver of welk hostingpakket je op basis daarvan moet kiezen?

Als eigenaar van een website zul je altijd willen dat je website toegankelijk en stabiel is wanneer je gebruikers hem bezoeken. Een webserver is net als een gewone computer, behalve dat hij de belangrijke taak heeft om een website, zijn gegevens en zijn software te hosten. Een webhostingserver is een computer die de bestanden voor een website opslaat. Hij beheert ook het verkeer dat van en naar de website wordt gestuurd. Een webhostingserver moet zoveel mogelijk gegevens kunnen opslaan om aan alle behoeften van de site te voldoen.

Zoals bij elke computer moeten er elke seconde meerdere lees- en schrijfbewerkingen worden uitgevoerd, behalve vermenigvuldigd met meer dan 1000 keer! Al dit lezen en schrijven gebeurt met behulp van de opslag van de webserver. Daarom is het kiezen van het juiste opslagtype voor je webhostingserver belangrijk. De snelheid van de website, de veiligheid en de betrouwbaarheid hangen er allemaal van af (lees hier meer over hoe je je website sneller kunt laten laden). Er zijn veel factoren die bepalen welk type opslagapparaat het beste is voor een webhostingserver.

Het kiezen van het beste opslagtype voor je webhostingserver is geen gemakkelijke taak. Het hangt allemaal af van je eisen en budget. Wij zijn er echter om ervoor te zorgen dat je voor jezelf de best geïnformeerde beslissing kunt nemen. Het beste opslagtype voor webhostingdiensten hangt af van het type website dat je draait. Als je bijvoorbeeld een blog of website hebt die niet veel vraagt, dan is een SSD voldoende. Als je echter een bedrijf runt dat veel zware bestanden laadt of snelle toegang tot gegevens en programma’s nodig heeft, dan is NVMe-opslag de beste optie.

Hier volgt een diepgaande blik op alle drie de opslagtypen, zodat je kunt beslissen welke het beste voor je is:

SSD’s:

SSD’s zijn solid-state drives. Ze zijn een optisch opslagmedium omdat ze bestaan uit verschillende flash geheugenchips die op een printplaat zijn geïnstalleerd. Ze hebben hogere lees/schrijfsnelheden dan harde schijven omdat er geen bewegende delen zijn, maar ze zijn ook duurder dan harde schijven. SSD’s zijn ook veel kleiner van formaat, wat betekent dat er minder ruimte is voor gegevensopslag, zodat ze niet goed werken bij grote hoeveelheden benodigde gegevensopslag. De SSD wordt vaak aangeprezen als het beste opslagtype voor webhosting servers. De reden is dat SSD’s sneller zijn en minder stroom verbruiken dan HDD’s, terwijl ze ook kogelvrij zijn. Ze zijn minstens 10 keer sneller dan harde schijven, maar ze kosten ook meer. Dat maakt ze een betere keuze omdat ze op de lange termijn efficiënter en goedkoper zijn. SSD-schijven zijn niet erg gemakkelijk om gegevens van te herstellen in geval van een opslagstoring. Ze bieden een hoger niveau van snelheid en prestaties, wat perfect is voor het hosten van websites en databases.

HDD’s:

HDD’s zijn harde schijven die bestaan uit platters van schijven met lees- en schrijfkoppen aan beide zijden van de platters. HDD’s zijn de oudste vorm van geheugenschijven die nog steeds in gebruik zijn, en ze tonen ook hun leeftijd. Ze zijn langzamer dan een SSD en verbruiken veel meer stroom. Door de voortdurende wrijving en beweging van de koppen en de schijven zijn HDD’s al erg kwetsbaar en na langdurig gebruik erg vatbaar voor defecten. Daardoor zijn ze niet zo betrouwbaar, en hebben ze een relatief korte levensduur. HDD’s zijn heel goed in staat om zeer grote capaciteiten toe te staan en zijn een heel goede optie voor serveropslag. Ze zijn ook een prima alternatief als je niet veel geld te besteden hebt aan een nieuwe server. Ze zijn goedkoper dan SSD’s, maar presteren ook slechter. Een harde schijf heeft een grote capaciteit, wat ideaal is voor het opslaan van grote bestanden zoals video’s en afbeeldingen. Hij is echter niet erg snel, wat de laadtijd van je website kan vertragen.

NVMe:

NVMe, of Non-Volatile Memory Express, is een opkomende technologie die eigenlijk een Communicatiestuurprogramma is dat geoptimaliseerd is voor gebruik met SSD’s. Het andere stuurprogramma is AHCI, dat gebruikt wordt op goedkopere SSD’s met lagere prestaties. NVMe kan daarom nog snellere prestaties bieden met lagere latentietijden dan normale SATA SSD’s. NVMe SSD’s gebruiken de PCIe interface in plaats van SATA, zodat ze nog hogere lees- en schrijfsnelheden kunnen bieden (we hebben het over meerdere GB’s per seconde). NVMe biedt het beste van twee werelden omdat het de snelheid van een SSD combineert met de capaciteit van een harde schijf – NVMe kan gegevens 6x sneller lezen dan een gewone SSD en 3x sneller schrijven dan een SATA SSD. NVMe SSD’s zijn ook fysiek veel kleiner, zodat ze meer geheugen kunnen opslaan in dezelfde ruimte. Vergeleken met SATA SSD’s zijn NVMe SSD’s echter nog steeds waanzinnig duur.

Met de steeds toenemende vraag naar opslag is het belangrijk om een opslagtype te vinden dat zowel kosteneffectief als efficiënt is. Er zijn veel verschillende soorten opslag beschikbaar voor het hosten van servers. De populairste zijn SSD’s, HDD’s en NVME’s. Elk heeft zijn eigen voor- en nadelen. SSD’s zijn het populairste opslagtype voor webhosting servers omdat ze hoge snelheden, een lage latentie en snelle toegangstijden voor gegevens bieden. Ze zijn ook betrouwbaarder dan harde schijven omdat ze geen bewegende delen hebben en minder snel defect raken. SSD’s zijn echter duurder dan harde schijven, zodat ze niet voor alle budgetten geschikt zijn. NVMe-schijven bieden betere prestaties dan SSD’s, maar hun prijzen zijn nog steeds hoog.


Kortom, voor de meeste gebruikers is het aan te raden om standaard SATA SSD’s te gebruiken als het budget het toelaat, want NVMe SSD’s zijn niet zo gunstig voor reguliere websites. Als het doel van de server alleen is om hem te gebruiken als FTP-server of een plek om belangrijke bestanden op te slaan, zijn HDD’s de meest efficiënte optie. Voor bedrijfsoplossingen en bedrijven die snelle toegang tot en verzameling van gegevens nodig hebben, zijn NVMe SSD’s absoluut zinvol.

Maar je hebt geluk, want wij van UltaHost bieden alleen krachtige, snelle NVMe SSD-opslag in onze webhostingplannen. Ga hierheen om nu te beginnen!

Met plezier dit artikel gelezen? Bekijk de rest van onze blog voor meer van dit soort dingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Previous Post
10 tips to make your website load faster

10 Tips om je website sneller te laten laden

Next Post
Get a Free Domain Name

Hoe krijg je een gratis domeinnaam! (inclusief .com domeinen)

Related Posts