Hoe je je domeinnaam kunt veranderen

how to change your domain name
Shares

Heb je genoeg van de oude domeinnaam van je website? Wil je fris beginnen en je website een nieuwe naam geven?

Soms nemen we niet de beste beslissingen en het komt zelden voor dat we de kans krijgen om die beslissingen te herstellen. De keuze van de domeinnaam van de website is een heel belangrijke beslissing voor elke website-eigenaar (zie hier waarom). Je moet voorzichtig zijn bij het kiezen van een domein, want je betaalt ervoor en het is iets dat je publiek vaak zal gebruiken. Het zal ook iets zijn waar je waarschijnlijk voor altijd of waarschijnlijk een behoorlijk lange tijd aan vast moet houden.

Als je niet bij hetzelfde domein wilt blijven, hebben we een paar manieren om een nieuw domein te krijgen. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je je domeinnaam wilt veranderen. De meest voorkomende zijn meestal een rebranding van je imago of je merk, als je huidige merkmodel je niet goed heeft gediend of als je een verandering in het merk wilt aanbrengen. Een andere reden kan zijn om met de tijd mee te gaan en een moderner TLD voor je domeinnaam te adopteren, zoals een .io TLD (lees hier meer).

In dit artikel zullen we je echter geen algemeen advies geven over waarom je je domeinnaam zou moeten veranderen, omdat dat niet per se de beste optie voor jou zou zijn. In plaats daarvan, als je hebt besloten om de domeinnaam van je website te veranderen, zijn we hier om je stap voor stap door het proces te leiden. Laten we aan de slag gaan!

Het kiezen van een nieuwe domeinnaam is een relatief eenvoudig en ongecompliceerd proces. Als je al eerder een domeinnaam hebt gekocht, ben je bekend met hoe het werkt. Als je echter nog nooit een domeinnaam hebt gekocht, hoef je je absoluut geen zorgen te maken. Wij hebben het voor je geregeld.

Volg deze instructies om je eerste domein te registreren. Een diepgaand artikel hierover kun je hier lezen.

Stappen:

1- Kies een Domeinregistrar van je keuze die betrouwbaar en ICANN-geregistreerd is.

2- Gebruik een Domein Beschikbaarheid Controle Tool om er zeker van te zijn dat het domein dat je wilt kopen, met zijn exacte TLD beschikbaar is voor aankoop.

buy cheap domains

3- Koop je domein. Vergeet niet dat als je een VPS abonnement met jaarlijkse betalingen via UltaHost koopt, je een heel jaar lang gratis een geregistreerd domein krijgt! Bezoek deze link om je aankoop nu te doen.

4- Verifieer je gekochte domein met behulp van dezelfde registrar waar je het hebt gekocht. Wij van UltaHost zorgen voor de verificatie van je domein als je bij ons koopt. 

Als je klaar bent met je domeinaankoop, moet je het overzetten naar je hosting service om het bruikbaar te maken. Neem hiervoor contact op met je hosting provider voor verdere details.

Als je met succes volledige toegang tot je domein hebt verkregen, is het tijd om het domein met je website te integreren. Als je de naam van je merk of je website hebt veranderd, moet je een volledige rebranding van je website uitvoeren.

Je moet bekijken welke ontwerpelementen je moet wijzigen en aanpassen om hem een nieuw uiterlijk te geven. Dit zal een frisse kijk op je merk brengen. Het zal ook een gevoel van opwinding en een unieke uitstraling aan je website geven die de aandacht van je publiek zal trekken en zij zullen hernieuwde belangstelling tonen.

Om je nieuwe domein te integreren, moet je er ofwel je hoofddomein van maken, ofwel een omleidend secundair domein. De gebruikelijke procedure om dit te doen is als volgt:

Stappen:

1. Verplaats je domein naar je hostingprovider. Volg de procedure als die op hun website beschikbaar is als handleiding of als dienst. Als dat niet zo is, neem dan contact op met hun medewerker van de klantenservice voor hulp bij de overdracht van je nieuwe domein.

2. Na de overdracht van het nieuwe domein naar je hostingprovider moet je nu beslissen of je het wilt gebruiken als het primaire domein van je website of dat je het wilt doorverwijzen naar je oorspronkelijke primaire website. In beide gevallen zul je omleidingen moeten instellen.

3. Ga naar het profiel van je webhosting provider en open je cPanel. In de sectie Domeinen van je cPanel zou je een optie Redirects moeten kunnen zien. Klik daarop.

Cpanel Overview Domain Section
Cpanel Overzicht > Domein Sectie

4. Selecteer de hostpagina voor de omleiding en voer de URL ervan in. Selecteer de omleiding als Permanent (301).

Omleidingen > Omleidingen toevoegen

5- Voeg in het dialoogvenster “Omleidingen naar” de link toe waarnaar je je kijker wilt laten omleiden. Selecteer omleiden met of zonder www. bij omleidingsinstellingen. 

Cpanel - Redirects - Redirects to - section
Omleidingen > Omleidingen naar – sectie

Gefeliciteerd! Je hebt met succes een nieuw domein op je website ingesteld.

Je moet je oude domein behouden als omleidingspagina zolang je publiek die nog bezoekt. Je kunt het oude domein uitschrijven, verkopen of wegdoen als het geen verkeer meer ontvangt. De eerste stap die je moet volgen na het instellen van je nieuwe domein is het verspreiden van de nieuwe URL onder al je publiek en lezers, zodat ze weten welke veranderingen je hebt aangebracht. Hierdoor kunnen ze ook je nieuwe pagina bookmarken en zullen ze dit nieuwe domein nu onthouden als de naam van je website. Dit zal je ook helpen bij het genereren van verkeer naar je nieuwe domein.

Tip: Houd in gedachten dat Google de neiging heeft om oudere domeinen hoger in de zoekresultaten te plaatsen, dus het kan even duren voordat je nieuwe domein dezelfde positie krijgt. Hoe ouder je vorige domein, hoe langer het zal duren voor je nieuwe domein het inhaalt.

Vond je onze uitleg over Hoe verander je de domeinnaam van je website leuk? Laat het ons weten in de reacties hieronder! Blijf onze blog lezen voor meer van dit soort dingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Previous Post
The Importance of Web Accessibility

Het belang van webtoegankelijkheid

Next Post
how to change your domain name

Hoe je de domeinnaam van je website kunt verkopen

Related Posts