Welke kleuren voor de website? Trends in 2022

Website Color Trends in 2022
Shares

Wist je dat je precies 90 seconden hebt om de aandacht van de lezer te trekken? Een statistische gebruiker brengt die tijd door op een website voordat hij beslist of hij erop blijft. In dit geval is het uiterlijk van je website een van de belangrijkste dingen. Zorg voor een esthetisch sjabloon en leer meer over de trends in het kiezen van kleuren voor de website in 2022.

De juiste kleuren op de website moeten de aard van je bedrijf weerspiegelen, maar ook laten zien wat je doet en wie je doelgroep is. Bovendien kunnen goede kleuren de interesse van gebruikers wekken, dus neem de juiste beslissing en geniet van je groeiende succes.

Welke kleuren kiezen voor de website

In marketing kunnen kleuren je helpen slagen. Met behulp van verschillende kleuren geef je de ontvanger ten slotte de eerste informatie en laat je zien wat je doet. Bovendien kan een slecht afgestemde kleur verder browsen ontmoedigen en daarom is bewuste actie essentieel. Dan stimuleer je niet alleen, maar wek je ook positieve emoties op.

Vergeet niet dat de kleur op je website bijna 80% van je bezoekers beïnvloedt. Als je de juiste keuze maakt, krijg je hun goedkeuring en neemt de kans toe dat de ontvanger meer tijd op de site doorbrengt. Aan de andere kant kan het kiezen van de verkeerde kleur resulteren in het verlies van gebruikers.

Onderschat de kracht van kleuren niet en denk goed na over het uiterlijk.

Kleuren
Afbeelding door Engin Akyurt van Pixabay

Kleuren voor de site kiezen – De belangrijkste regels

Ik hoop dat deze adviezen je helpen bij het kiezen van de juiste kleuren voor je website. Als je ze aanpast, krijg je een interessant visueel effect en trek je de aandacht van je publiek. Vergeet niet dat bijna de helft van de gebruikers de website beoordeelt op het uiterlijk; het bepaalt of ze je website gaan bekijken. Daarom zijn een geschikt sjabloon en de juiste kleuren zo belangrijk.

Gebruik ongebruikelijke kleurencombinaties

Onderzoek toont aan dat gebruikers langer surfen op websites met ongebruikelijke kleurencombinaties. In dit geval hebben de hersenen meer tijd nodig om te analyseren omdat het nieuw voor ze is. Daarom krijgt je inhoud meer kans om de bezoeker te interesseren.

Kies kleuren die bij je branche passen

Wist je dat je onderbewustzijn kleuren vaak associeert met specifieke branches? Meestal heeft dat te maken met bepaalde associaties of ervaringen. Denk hieraan bij het kiezen van de kleuren voor je website, en gebruikers zullen meteen weten wat ze op je website kunnen vinden.

Vraag je je af hoe je een kleur voor je website kiest die past bij jouw branche? We hebben een klein spiekbriefje voor je gemaakt, waarmee je eenvoudig een kleur kunt kiezen die bij jouw bedrijf past.

Bruin – Kies deze kleur als je een winkel hebt die te maken heeft met horeca, vooral een café of banketbakkerij. Brons wordt ook geassocieerd met de natuur, de aarde en planten. Brons doet het goed op websites die te maken hebben met dieren, tuinieren, landbouw en de auto-industrie..

Hemelsblauw – meestal gebruikt in de toeristische sector. Pasteltinten blauw roepen rust op en zijn daarom perfect voor reisbureaus en wellness salons.

Groen – wordt geassocieerd met ecologie, geld en een gezonde levensstijl. Daarom is het perfect voor je website als deze gerelateerd is aan bankieren, effectenbeurs of biologische voeding.

Grijs – is bij uitstek geschikt als primaire kleur in de technologie-industrie.

Blauw – wordt geassocieerd met technologische diensten en wordt meestal gecombineerd met grijstinten. Daarnaast kun je op deze kleur wedden op de website met betrekking tot gezondheidszorg en luchtvaart.

Zwart – wordt net als paars gelijkgesteld aan luxe. Kies daarom voor deze kleur als je een website hebt met merkkleding, schoenen en ook voor sieradenwinkels.

Wit -is een van de populairste kleuren op de pagina’s, vaak gecombineerd met andere kleuren. Kies het als je hoofdtint als je een website hebt over de medische en kledingindustrie.

Volg de regels van de juiste kleurencombinatie

Omdat je al weet wat de leidende kleur voor jouw branche moet zijn, let er dan op dat je deze kunt combineren met een andere kleur. Gebruik het kleurenwiel en markeer de kritische tint op je website. Kijk vervolgens welke kleur tegenovergesteld is aan de kleur die je hebt gekozen. Als je een minder flitsend effect wilt, kies dan de kleuren die dichter bij het midden van de cirkel liggen – dan hebben ze meer wit.

Kies een kleur die past bij de doelgroep

Merk op dat, afhankelijk van leeftijd en geslacht, gebruikers dezelfde kleuren verschillend kunnen waarnemen. De ene keer roepen ze positieve emoties op en de andere keer negatieve. Je moet altijd de smaak en verwachtingen van je doelgroep volgen. Hierdoor zul je met behulp van kleuren hun vreugde en interesse opwekken.

Licht kleurenspectrum
Peter Forster, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Als je bang bent om een verkeerde beslissing te nemen, kies dan voor standaardkleuren zoals blauw, rood en groen. Dan stel je jezelf niet bloot aan negatieve emoties.

Donker kleurenspectrum
Peter Forster, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

We hebben de meest invloedrijke trends bij het kiezen van kleuren voor de website in 2022 op een rijtje gezet. Dankzij dit besluit je tot een sjabloon dat de interesse van je gebruikers kan vergroten. Je website zal er trouwens fris en trendy uitzien.

Minimalistische kleuren

Wit, grijs en delicate bruintinten: deze kleuren passen perfect bij het idee van minimalisme. Het is een van de populairste trends bij het kiezen van kleuren voor de website in 2022. Hoewel minimalisme al enkele jaren heerst op het internet, is het dit jaar niet alleen van toepassing op afbeeldingen, maar ook op de inhoud.

Het laat de site opvallen en tegelijkertijd is het delicaat en ruimtelijk. Door de regels van het minimalisme aan te houden op de website kun je ook gemakkelijk je producten laten zien of essentiële informatie presenteren.

Grijs gebroken met rood

De combinatie van grijs en wit is klassiek, maar breek het dit jaar met een intensere kleur, rood. Voeg dergelijke elementen echter niet te veel toe; pas ze toe op de cruciale delen van de pagina en markeer een specifieke tab of informatie. Hierdoor zal de tekst opvallen en tegelijkertijd leesbaar zijn, en krijgt de website een opwekkender karakter.

Kleuren
Afbeelding door Engin Akyurt van Pixabay

Blauw, de meest modieuze kleur van het seizoen

Je weet waarschijnlijk al dat blauw dit jaar de meest modieuze kleur is, dus gebruik het op je website. Beperk je echter niet tot één tint, maar combineer lichtere en donkerdere kleuren. Dan wordt de website interessanter voor de gebruiker, maar je benadrukt ook de belangrijkste elementen terwijl je de consistentie van de website behoudt. Een sjabloon ziet er ook goed uit als je blauw combineert met groen en wit; het krijgt dan een moderner karakter.

Kleuren van de jaren 80 en 90

Neem de terugkeer naar de kleurrijke jaren 80 en 90 in de mode over en gebruik deze trend ook op websites. Geef je site daarom een beetje retrostijl en speel met meer sprekende kleuren, bijvoorbeeld oranje en rood. Meng ze met wit en zwart om de website een meer eigentijds karakter te geven.

Verschillende tinten roze

Na een aantal jaren is roze weer in de smaak gevallen. Het wordt niet langer geassocieerd met een kleur die bedoeld is voor kinderen, dus gebruik het zonder angst op je website. En het hoeft geen website te zijn die gericht is op vrouwen. Combineer een paar tinten roze met zwart om het effect te versterken. Hierdoor wordt de website modern en onderstreep je essentiële informatie.

Een combinatie van grijs, geel en groen

Zakelijke websites zouden gebruik moeten maken van de trend om verschillende kleuren grijs, geeltinten en groen te combineren. Hierdoor zal de website opvallen, maar ook de indruk van professionaliteit versterken en vertrouwen wekken. De website zal er trouwens modern uitzien.

Heldere kleuren van de natuur

Volg groene trends en denk aan de natuurlijke omgeving, waarbij je website verwijst naar de natuur. Dit geldt vooral voor groen, grijs en verschillende bruintinten.

Kleuren
Afbeelding door Engin Akyurt van Pixabay

Rood in de hoofdrol

Hou je niet van minimalisme? Dan is deze trend in het kiezen van de kleur voor de website in 2022 echt iets voor jou! Kies voor intens rood gemengd met meer ingetogen kleuren, bijvoorbeeld grijs en bruin. Je krijgt een website die zich zal onderscheiden van andere websites. De website zal trouwens energiek zijn en de kleuren zullen de betekenis en het belang van de tekst benadrukken.

Futuristische kleuren

Een andere trend bij het kiezen van de juiste kleur voor de website betreft futuristische tinten, bijvoorbeeld een paar tinten blauw in combinatie met sterkere accenten. Dankzij deze mod wordt je website overzichtelijk en leesbaar.

Vele tinten zwart

Ben je niet bang voor gedurfde oplossingen en bied je ook luxe producten aan? Ga dan voor een website in vele tinten zwart. Hiermee benadruk je de aard van de producten die je verkoopt. De site krijgt trouwens een licht mysterieus karakter en zal zeker langer in het geheugen van bezoekers blijven hangen.

Als je dit artikel leuk vond, dan vind je het hostingplatform van UltaHost vast geweldig. Krijg 24/7 ondersteuning van ons supportteam. Onze krachtige infrastructuur is gericht op automatisch schalen, prestaties en beveiliging. Laat ons je het verschil zien! Bekijk onze plannen! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Previous Post
How to start with the Online Store?

Hoe begin je met de Online winkel?

Next Post
70 Best Free WordPress Themes in 2022

70 Beste gratis WordPress Thema’s in 2022

Related Posts