Is een WordPress Blog Gratis?

Is a WordPress Blog Free?
Shares

WordPress is het populairste CMS op de markt. Zijn populariteit is te danken aan zijn eenvoud en modulariteit, wat ontwikkelingsmogelijkheden betekent. Door zijn eenvoud trekt het beginners op internet aan die erover denken om hun eerste website te maken. Een van de basisvragen die ze stellen is: is een WordPress blog gratis?

Helaas is het antwoord niet zo eenvoudig. De verwarring wordt om twee redenen veroorzaakt. Ten eerste is de officiële WordPress website WordPress.org, terwijl er parallel daaraan ook WordPress.com is, wat geen CMS is maar een apart commercieel platform gebaseerd op WordPress. Deze twee pagina’s worden vaak met elkaar verward.

Ten tweede, op de vraag “Is een WordPress blog gratis?” moet je zowel “ja” als “nee” antwoorden. Waarom? Kortom, zowel WordPress.com als WordPress CMS zijn ogenschijnlijk gratis, maar ze brengen kosten met zich mee. Hoe komt dit? Je vindt het antwoord in dit artikel, dus blijf lezen!


Wat is WordPress.com?

WordPress.com is geen CMS (Content Management Systeem). Wat is een CMS? Dat zal ik zo uitleggen, maar laten we het nu bij deze eerste oplossing houden.

WordPress.com is een blogplatform gebaseerd op WordPress. Dat betekent dat de makers hun eigen CMS hebben ontwikkeld waarmee hun gebruikers vereenvoudigde versies van WordPress kunnen lanceren. Je maakt er een account aan, kiest een adres en je kunt beginnen met bloggen, en het is gratis! Dit is dus het eerste punt waarop we de vraag “Is een WordPress blog gratis?” met “Ja” kunnen beantwoorden.

Vergeet echter niet dat dit een commerciële oplossing is. Het is gemaakt door het bedrijf Automattic en werkt op basis van een populair en zeer winstgevend freemium model. Het basispakket is gratis, maar zeer beperkt. Je kunt slechts een paar sjablonen gebruiken, hebt beperkte aanpassingsmogelijkheden en praktisch geen mogelijkheid om extra plugins te installeren.

Deze oplossing zal zelfs voor amateurbloggers onvoldoende zijn. Desalniettemin heeft WordPress.com het voordeel dat het geen startkosten met zich meebrengt. Je kunt kijken of bloggen iets voor jou is zonder iets te riskeren, maar je zult je al snel te beperkt voelen en gebruik willen maken van de extra mogelijkheden die WordPress biedt.


Nadelen van WordPress.com

Helaas heeft WordPress.com nogal wat nadelen. Het is de moeite waard om er goed over na te denken voordat je een proefblog aanmaakt. Wanneer bloggen een gewoonte wordt en de blog zelf een regelmatig lezerspubliek aantrekt, kan de overstap naar je hosting problematisch zijn of extra kosten met zich meebrengen.

Geen aangepast domein in het gratis plan

Ten eerste heb je geen domein. Je blog heeft een adres als “jouwblog.wordpress.com”. Als je een andere domeinnaam wilt, zul je daarvoor moeten betalen. Bij het verkrijgen van je domein zul je twee opties tegenkomen: of je kiest een betaald plan voor $48 per jaar of je koopt je domeinnaam.

Je kunt een domein elders registreren en het aan je account koppelen, maar dat kost geld en vereist een extra redirect, waardoor de laadtijd van je pagina iets (ongeveer een halve seconde) langer kan zijn. Een .com domein kost $13-18 per jaar.

Beperkt maatwerk

Een ander nadeel is het beperkte aantal add-ons. Je kunt kiezen uit slechts ongeveer 100 thema’s, wat een klein aantal is. Met WordPress CMS heb je er enkele duizenden beschikbaar in de officiële repository en nog meer daarbuiten. Hetzelfde geldt voor plugins. Met WordPress CMS installeer je wat en wanneer je wilt.

Het goedkoopste WordPress.com pakket (Personal) voegt wat extra opties toe, maar het heeft nog steeds geen premium thema’s of geavanceerde configuratieopties, en het kost $48 per jaar. Om de mogelijkheid te hebben om thema’s aan te passen, zou je het Premium pakket moeten kopen voor $96 per jaar. Je bent echter nog steeds beperkt omdat het Premium pakket minder dan een half duizend thema’s beschikbaar heeft.

Je zou kunnen zeggen dat dit een aanzienlijk aantal thema’s is en dat iedereen wel iets van zijn gading zal vinden. In de praktijk gaat het echter niet om het aantal zelf. Het gaat om de onafhankelijkheid en het scala aan mogelijkheden. Het WordPress CMS heeft zoveel thema’s en plugins dat je aanpassingsmogelijkheden oneindig zijn.

Beperkte schijfruimte

Het gratis WordPress.com pakket heeft ook een beperking voor de opslagcapaciteit. 3GB is genoeg om mee te beginnen, maar je zult deze ruimte snel vullen als je regelmatig begint te bloggen en je inhoud verrijkt met foto’s van hoge kwaliteit. Het Premium pakket heeft meer schijfruimte, met 13GB.

Een kleine mate van vertaling in vreemde talen

De primaire taal van WordPress.com is Engels en slechts 33% van de site is vertaald naar andere talen, wat voor sommige gebruikers een groot probleem kan zijn.

Advertenties

Tot slot zijn er advertenties. Met de gratis versie van WordPress.com toont het platform advertenties op je blog, maar de verdiensten gaan niet naar jou, maar naar Automattic.


Wat is WordPress.org?

WordPress.org werkt anders. Het is een Content Management Systeem – het eerder genoemde CMS. Het is geen kant-en-klaar platform, maar software die je op een server kunt installeren.

Een CMS is een softwaretoepassing die wordt gebruikt voor het maken, beheren en publiceren van digitale inhoud, meestal voor websites. Met een CMS kunnen gebruikers met weinig of geen programmeerkennis inhoud op een website maken en beheren, waaronder tekst, afbeeldingen, video’s en andere multimedia-elementen. WordPress is een van de eenvoudigst te gebruiken CMS’en.

Het is echter alleen software, wat betekent dat het een server nodig heeft om te functioneren. In theorie zou je zelf een server kunnen maken, maar in de praktijk zou dit een onpraktische oplossing zijn. Het is raadzamer om hosting aan te schaffen. Dit is geen grote uitgave, omdat hostingpakketten al vanaf $30 per jaar kunnen kosten. Het WordPress CMS zelf is echter gratis.

Het installeren van WordPress CMS is gratis, maar je hebt wel een server nodig om het aan te drijven. De goedkoopste WordPress Hosting kost $30 per jaar.

De goedkoopste WordPress-hosting kopen kost je minder dan het Personal plan op WordPress.com en geeft je meer mogelijkheden dan het Plus plan, dat drie keer zo duur is. De goedkoopste WordPress hosting lijkt qua mogelijkheden meer op het Business plan op WordPress.com, waarvoor je maar liefst 10 keer meer zou moeten betalen!

Bovendien kun je je WordPress zelf beheren zonder beperkingen. Hierdoor kun je je blog verrijken met nieuwe functionaliteiten. Je kunt ook hulp krijgen bij het beheren van je hosting van een team van hosting- en WordPress-specialisten. De prijs is inclusief de service voor het beheren van je WordPress hosting.


Grotere mogelijkheden voor uitbreiding

CMS WordPress geeft je veel meer dan WordPress.com, en het is goedkoper. Door WordPress hosting te gebruiken, ben je volledig onafhankelijk. Je kunt alle extensies installeren, inclusief grafische thema’s. De bekendste winkel met WordPress sjablonen en plugins is Themeforest, die je duizenden thema’s en plugins biedt.

Maar Themeforest is niet de enige optie. Je kunt Envato, CodeCanyon of Elegant Themes gebruiken en daar duizenden andere thema’s en plugins vinden. Het is een zee van mogelijkheden. Je kunt zelfs e-commerce functionaliteit aan je blog toevoegen (WooCommerce plugin). De mogelijkheden voor personalisatie zijn bijna eindeloos.


Is een WordPress blog gratis of niet?

Zoals je ziet is het moeilijk om de vraag: is een WordPress blog gratis eenduidig te beantwoorden? Het WordPress.com platform biedt een gratis pakket dat gepaard gaat met aanzienlijke beperkingen. Nadat je de basis van het bloggen hebt geleerd en vertrouwd bent geraakt met het platform, zul je meer mogelijkheden willen.

Uiteindelijk zul je het Personal pakket moeten aanschaffen voor $48 per jaar. Het is beter om meteen je hosting aan te schaffen. Je betaalt er $30 per jaar voor en de voordelen zullen enorm zijn.

Uiteindelijk zal bloggen niet gratis zijn, maar het hoeft ook niet duur te zijn. Het WordPress CMS en je hosting geven je schaalbaarheid, vrijwel onbeperkt. Je kunt je WordPress hosting verhogen naarmate je site groeit.

En als je al een groot, bloeiend bedrijf hebt opgezet, kun je overstappen op VDS hosting van dezelfde provider, waarmee je andere CMS scripts kunt installeren. Zo kun je een echt e-commerce imperium creëren dat bestaat uit veel verschillende systemen, applicaties, mailservers of bestandsuitwisselingen.

De laatste stap is de aanschaf van een dedicated server met onbeperkte schaalbaarheid. Je kunt altijd extra schijfruimte, RAM of meer verwerkingskracht toevoegen.


Conclusie

Het antwoord op de vraag “Is een WordPress blog gratis?” is zowel ja als nee.

WordPress.com is gratis om mee te beginnen, maar de functionaliteit is beperkt en je moet betalen voor extra opties zoals een eigen domein, meer thema’s en schijfruimte. Bovendien toont het platform advertenties op je blog en heb je daar geen controle over.

WordPress.org daarentegen is gratis te gebruiken en je kunt het installeren op je hosting. Deze optie biedt meer vrijheid en onbeperkte aanpassingsmogelijkheden, waardoor het meer geschikt is voor professionele bloggers. Hoewel het meer inspanning en kennis vereist, is het een betere investering voor de lange termijn.

UltaHost biedt een van de beste webhostingdiensten. Betaal een jaar voor Beheerde WordPress Hosting in de VS en krijg een gratis domein. Je wordt beschermd door een 30 dagen geld-terug garantie. Krijg onbeperkte bandbreedte, gratis WordPress migratie en live chat ondersteuning. Ons blogplatform is de beste oplossing voor nieuwe bloggers! Laat ons je het verschil zien! Bekijk onze plannen! 

Previous Post
difference between domain and hosting

Wat is het verschil tussen een domein en hosting?

Next Post
WordPress Hosting or Shared Hosting

WordPress Hosting of Shared Hosting: Wat is beter voor u?

Related Posts
 25% off   Enjoy Powerful Next-Gen VPS Hosting from as low as $5.50