Waar vind ik gratis foto’s voor mijn website?

free photos

Heb je een website of blog? Zo ja – dan heb je zeker wel eens foto’s of afbeeldingen nodig gehad voor je website of blog. En je hebt onvermijdelijk geprobeerd gratis foto’s te zoeken. Helaas kun je niet elke op internet gevonden afbeelding legaal op je website plaatsen. Het feit dat een afbeelding verschijnt in de zoekresultaten van Google geeft je nog niet het recht om die op je website te gebruiken.

Auteurs van elke vorm van kunst – teksten, video’s, geluiden, foto’s, afbeeldingen – worden beschermd door het auteursrecht. In de regel is elk werk auteursrechtelijk beschermd, tenzij de auteur anders beslist.

Er zijn veel verschillende auteursrechtverzamelingen ontstaan, en de auteur kan voor elk werk een ander auteursrechtmodel kiezen. Het kan dus gebeuren dat foto’s van dezelfde fotograaf die op dezelfde pagina zijn geplaatst verschillende gebruiksvoorwaarden hebben. Voordat je een afbeelding of foto op je website gebruikt, moet je nagaan onder welke licentie die beschikbaar is gesteld.

Zijn er afbeeldingen die je legaal gratis op je site kunt gebruiken? Natuurlijk! De meest populaire auteursrechtmodellen vereisen naamsvermelding, maar er bestaat ook een auteursrechtmodel waarmee je de afbeelding vrijblijvend kunt gebruiken.

Gratis licenties voor foto’s en afbeeldingen

Creative Commons is een licentiesysteem waarbij de eigenaar van het auteursrecht je toestemming geeft om zijn werk onder bepaalde voorwaarden te gebruiken. Het belangrijkste doel van de Creative Commons licenties is het creëren van een compromis tussen de bescherming van het auteursrecht en het delen van kunst met anderen.

Een auteur kan kiezen uit een van de zeven Creative Commons licenties, gebaseerd op een specifieke combinatie van de vier kernregels van Creative Commons.

Attribution (CC BY)

Met deze licentie mag je het werk delen. Je mag het werk kopiëren en verspreiden in elk medium en formaat. Je mag ook aanpassingen maken: remixen, veranderen en creëren van het spoor voor elk doel, ook voor commerciële doeleinden. Voorwaarde is erkenning van het auteurschap. Je moet het werk goed markeren, een link naar de licentie geven, en alle wijzigingen die je hebt aangebracht aangeven. Je kunt dit op elke redelijke manier doen.

Attribution – ShareAlike (CC BY-SA)

Met deze licentie mag je het werk delen, kopiëren en verspreiden in elk medium en formaat. Je mag een lied aanpassen, remixen, veranderen en creëren voor elk doel, ook voor commerciële doeleinden. Er zijn twee beperkingen. De eerste is naamsvermelding. Je moet het werk naar behoren markeren, een link naar de licentie geven, en alle wijzigingen die je hebt aangebracht aangeven. Je kunt dit op elke redelijke manier doen. De tweede beperking is dat je werk gedeeld moet worden onder dezelfde voorwaarden en dezelfde licentie.

Attribution – NoDerivs (CC BY-ND)

Met deze licentie mag je het werk delen, kopiëren en verspreiden in elk medium en formaat. Je mag geen wijzigingen aanbrengen. De voorwaarde is erkenning van het auteurschap. Je moet het werk goed markeren, een link naar de licentie geven, en alle veranderingen die je hebt aangebracht aangeven. Je kunt dit op elke redelijke manier doen.

Attribution – NonCommercial (CC BY-NC)

De licentie staat je toe het werk te delen voor niet-commerciële doeleinden. Je mag het werk kopiëren en verspreiden in elk medium en formaat, maar vergeet niet dat je het werk niet mag gebruiken voor commerciële doeleinden. Je mag ook bewerkingen maken: remixen, veranderen en creëren van de track voor elk niet-commercieel doel.

Voorwaarde is erkenning van het auteurschap. Je moet het werk goed markeren, een link naar de licentie geven, en alle wijzigingen die je hebt aangebracht aangeven. Je kunt dit op elke redelijke manier doen.

Attribution – NonCommercial – ShareAlike (CC BY-NC-SA)

De licentie staat je toe het werk te delen voor niet-commerciële doeleinden. Je mag het werk kopiëren en verspreiden in elk medium en formaat, maar vergeet niet dat je het werk niet mag gebruiken voor commerciële doeleinden. Je mag ook bewerkingen maken: remixen, veranderen en van het spoor elk niet-commercieel doel maken.

De eerste voorwaarde is erkenning van het auteurschap. Je moet het werk naar behoren markeren, een link naar de licentie geven, en alle wijzigingen die je hebt aangebracht aangeven. Je kunt dit op elke redelijke manier doen. De tweede beperking is dat je werk gedeeld moet worden onder dezelfde voorwaarden en dezelfde licentie.

Attribution – NonCommercial – NoDerivs (CC BY-NC-ND)

De licentie staat je toe het werk te delen voor niet-commerciële doeleinden. Je mag geen wijzigingen aanbrengen. Je mag het werk kopiëren en verspreiden in elk medium en formaat, maar vergeet niet dat je het werk niet mag gebruiken voor commerciële doeleinden. De voorwaarde is erkenning van het auteurschap. Je moet het werk naar behoren markeren, een link naar de licentie geven, en alle wijzigingen die je gemaakt hebt aangeven. Je kunt dat op elke redelijke manier doen.

No Rights Reserved (CC0)

De beste licentie voor ons, websitebouwers en inhoudsmakers is de Creative Commons Zero – CC0 licentie. Met deze licentie kun je de foto gratis downloaden en gebruiken voor privé en commerciële doeleinden. Een doorslaggevend voordeel van deze licentie is dat er geen bronnen voor nodig zijn, hoewel het een goede gewoonte is om naar een bron te verwijzen.

Het betekent echter niet dat CC0 geen regels heeft. CC0 beschermt fundamenteel de maker. Allereerst mogen herkenbare personen niet in een negatief licht of op een beledigende manier worden afgebeeld. Je kunt CC0 bronnen dus niet gebruiken voor illegale activiteiten, oproepen tot geweld, of pornografie maken.

Bovendien is het primaire doel van de CC0 licentie het gratis beschikbaar stellen van het werk. Je kunt een ongewijzigde kopie van een foto of video niet verkopen. Je kunt verkopen als je wijzigingen aanbrengt, maar het origineel is voor vrije verspreiding.

Waar kan ik gratis foto’s en afbeeldingen vinden?

Er zijn tientallen of zelfs honderden verschillende websites en portals waar je gratis foto’s en afbeeldingen kunt vinden. Het is de moeite waard te weten dat alle Wikipedia bronnen gepubliceerd zijn onder een van de Creative Commons licenties. We hebben 10 van onze favoriete portalen geselecteerd die we zelf gebruiken.

Het valt je misschien op dat bijna elke grafiek die we op de UltaHost blog gebruiken ondertekend is – we vermelden zowel de maker als de pagina die we gebruikt hebben. Soms heb je echter een afbeelding of video nodig, maar kun je de naam van de auteur niet noemen. Bijvoorbeeld bij het maken van een logo – het zou moeilijk zijn om aan elke Creative Commons licentie te voldoen, omdat ze allemaal naamsvermelding vereisen. Wat moet je dan doen?

Wij stellen je voornamelijk portalen voor die bronnen aanbieden onder de CC0 licentie. We moedigen je sterk aan de auteur te vermelden, maar het is niet verplicht.

De waarheid is dat het moeilijk is om deze sites te rangschikken. Iedereen verdient de eerste plaats omdat ze gratis bronnen aanbieden op een echt professioneel niveau. Daarom kun je het beste zelf de mogelijkheden en specificiteit van elk van deze portalen bekijken en degene kiezen die je het beste uitkomen. Het is echter de moeite waard om al deze adressen te onthouden – soms is het zoeken naar de perfecte gratis beschikbare grafiek of foto nogal veeleisend en moet je verschillende pagina’s doorzoeken.

Pixabay

Het platform dat ik het meest gebruik. Je kunt hier zowel foto’s als afbeeldingen vinden. Pixabay is beschikbaar in verschillende talen, de interface is erg handig en intuïtief. Je kunt bijna een miljoen getagde foto’s in verschillende resoluties downloaden zonder een account aan te maken. Inloggen is alleen nodig om de hoogste resolutie te downloaden. Interessant is dat Pixabay ook CC0 foto’s van andere sites verzamelt, dus je zult veel inhoud van de hieronder genoemde sites in je zoekresultaten aantreffen.

Pexels

Pexels is mijn favoriete platform als het gaat om foto’s en video’s. Het heeft een enorme en diverse bibliotheek van professionele bronnen. Het nadeel is het gebrek aan paginering van de resultatenlijst, dus scrollen door honderden opeenvolgende video’s en foto’s kan de computer doen vastlopen. Ik moet echter toegeven dat de hoeveelheid en verscheidenheid van het materiaal indrukwekkend is.

Gratisography

Gratisography kiest voor een unieke en creatieve benadering van de foto’s. Het platform biedt geen grote aantallen foto’s, maar je kunt hier een aantal fascinerende ideeën vinden. Op Gratisography kun je ook tientallen originele vectorafbeeldingen vinden

ISO Republic

De ISO Republiek is gespecialiseerd in foto’s, je kunt er maar liefst 7.000 vinden. De navigatie is gemakkelijk dankzij thematisch geselecteerde collecties. Naast foto’s kun je er ook afbeeldingen en iets meer dan 100 video’s vinden.

Unsplash

Unsplash is een kolossale bibliotheek van professionele foto’s, sommige gemaakt door bedrijven die hun logo’s gebruiken. Het onmiskenbare nadeel is dat de zoekresultaten afbeeldingen bevatten die alleen beschikbaar zijn voor betaalde abonnees (Unsplash +). Deze zijn echter niet expliciet gemarkeerd, wat irritant kan zijn bij het zoeken naar grote hoeveelheden foto’s.

PicJumbo

PicJumbo is een andere enorme bibliotheek van professionele foto’s. Je kunt er hier meer dan 4.000 vinden. Bij elke stap herinnert de website je eraan dat je voor $15 al het materiaal van de site (meer dan 20 GB) kunt downloaden. De navigatie is intuïtief, en de foto’s zijn verdeeld in verschillende categorieën.

KaboomPics

Kaboompics is een intrigerend platform. Het biedt meer dan 25.000 zeer professionele foto’s… gemaakt door één persoon! Het is een website met de kunst van Karolina Grabowska, een van de beroemdste rechtenvrije fotografen. Karolina’s stijl is modern, fris en zacht, met zachte, rustige en koele kleuren. De navigatie is onvergelijkbaar beter dan op andere portalen met gratis foto’s, je kunt zelfs zoeken op de overheersende kleur.

Magdeleine

Magdeleine biedt professionele foto’s van hoge kwaliteit onder CC0 en Creative Commons licenties. De navigatie is gebaseerd op categorieën en kleuren. Als je iets specifieks zoekt (bijvoorbeeld een rode bestelwagen), kan het portaal je irriteren omdat het slechts 9 afbeeldingen per pagina toont. Als je echter op zoek bent naar inspiratie, zul je niet teleurgesteld worden.

Foodiesfeed

Het is een thematische website gewijd aan gastronomie. Als je foto’s nodig hebt van eten, keuken, restaurant of soortgelijke onderwerpen, kun je ze hier vinden. Bijna 2.000 foto’s van hoge kwaliteit uitsluitend gewijd aan culinaire onderwerpen.

FreePik

Freepik is een portaal waar bronnen voor grafische ontwerpers, voor de verandering, de boventoon voeren. Hier kun je iconen, verschillende soorten afbeeldingen en grafische sets vinden, zowel in PSD-formaat als voor programma’s met vectorafbeeldingen. Het nadeel is dat de meeste middelen onder creative commons licentie vallen en minstens naamsvermelding vereisen.

Conclusie

We hopen dat je ons artikel over het vinden van gratis foto’s voor je website leuk vond. We wensen je toe dat je verbazingwekkende inhoud maakt. En we wensen dat je huidige hosting aan je eisen voldoet. Er is niets zo frustrerend als een trage server of beperkte bandbreedte.

Bij UltaHost kun je altijd rekenen op het hoogste serviceniveau. Wij geven om onze gebruikers, niet alleen door waardevolle inhoud voor hen te maken – zoals deze. Onze diensten zijn ook professioneel. Ons doel is dat jij succesvol bent. Als jij succesvol bent, zullen wij ook succesvol zijn!

Als je van dit artikel hebt genoten, dan zul je het hostingplatform van UltaHost geweldig vinden. Krijg 24/7 ondersteuning van ons support team. Onze aangedreven infrastructuur richt zich op automatisch schalen, prestaties en beveiliging. Laat ons je het verschil zien! Bekijk onze plannen!

Total
0
Shares
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Previous Post
5 Tips to Secure Your Website

5 Tips om je website te beveiligen

Next Post
6 free graphic design tools

6 gratis grafische ontwerp-tools voor je website

Related Posts
Total
0
Share