Vermijd deze 5 fouten in websiteontwerp voor succes in 2024

5 Website Design Mistakes for
Shares

In 2024 is een goed uitziend en gebruiksvriendelijk websiteontwerp superbelangrijk. Zie het zo: als je een winkel bezoekt, wil je dat het er schoon en georganiseerd is en dat je gemakkelijk kunt vinden wat je nodig hebt, toch? Hetzelfde geldt voor websites. Als een website verwarrend of rommelig is of er een eeuwigheid over doet om te laden, blijven mensen niet hangen.

Iets anders is dat een website er hetzelfde uit moet zien, waar je er ook naar kijkt, of het nu op je computer, tablet of telefoon is. Als hij bijvoorbeeld niet goed werkt op je telefoon, is het alsof je een boek met kleine lettertjes probeert te lezen – frustrerend!

Laten we 5 veelgemaakte fouten in het ontwerp van websites bespreken die je in 2024 moet vermijden

Fout #1: Gebrek aan mobiele responsiviteit

Een mobielvriendelijk ontwerp betekent dat je website zich aanpast en er goed uitziet op kleinere schermen zoals die van smartphones en tablets. Je bent bijvoorbeeld aan het internetten op je telefoon en je komt een website tegen waar je eindeloos moet knijpen, zoomen en scrollen alleen maar om de tekst te lezen of op een link te klikken. Frustrerend, toch? Daarom is een mobielvriendelijk ontwerp zo belangrijk. Het zorgt ervoor dat gebruikers een naadloze en prettige ervaring hebben, ongeacht het apparaat dat ze gebruiken.

Invloed van mobiel verkeer op het succes van websites

Mobiel verkeer maakt wereldwijd een aanzienlijk deel uit van het webgebruik. Voor veel websites komt het merendeel van de bezoekers van mobiele apparaten. Als je website niet is geoptimaliseerd voor mobiel, sluit je in feite de deur voor een groot deel van je potentiële publiek.

Bovendien geven zoekmachines zoals Google in hun rankings prioriteit aan mobielvriendelijke websites. Dus als je site niet mobielvriendelijk is, kun je waardevol organisch verkeer van zoekmachines mislopen.

Strategieën voor mobiele responsiviteit

Ervoor zorgen dat je website mobiel responsief is, hoeft niet ingewikkeld te zijn. Hier zijn enkele strategieën om je op weg te helpen:

 • Gebruik een responsief ontwerp: Kies een websitethema of -sjabloon dat is gebouwd met responsieve ontwerpprincipes in gedachten. Dit betekent dat de lay-out en inhoud van je site zich automatisch aanpast aan de grootte van het scherm waarop hij wordt bekeken.
 • Afbeeldingen en media optimaliseren: Grote afbeeldingen en video’s kunnen het laden van je site op mobiele apparaten vertragen. Optimaliseer je afbeeldingen en video’s voor het web om te zorgen voor snelle laadtijden op mobiel. Gebruik bovendien VDS hosting als je een video hosting site hebt voor betere snelheid en prestaties.
 • Test op verschillende apparaten: Ga er niet zomaar van uit dat je website er goed uitziet op mobiel omdat hij er prima uitziet op je eigen telefoon. Test hem op verschillende apparaten en schermformaten om een consistente ervaring voor alle gebruikers te garanderen.

Fout #2: Trage laadtijden

De laadsnelheid van een pagina speelt een cruciale rol in de gebruikerservaring. De kans is groot dat als het laden van een webpagina te lang duurt, je snel je interesse verliest en naar iets anders gaat. Gebruikers verwachten dat websites vrijwel onmiddellijk laden en als dat niet het geval is, zullen ze de site waarschijnlijk helemaal verlaten.

Onderzoek heeft aangetoond dat langzame laadtijden een aanzienlijke negatieve invloed kunnen hebben op verschillende aspecten van de gebruikerservaring, waaronder bouncepercentages (het percentage bezoekers dat een site verlaat nadat ze slechts één pagina hebben bekeken), conversiepercentages en algehele tevredenheid. In feite kan zelfs een vertraging van slechts één seconde bij het laden van een pagina al leiden tot een aanzienlijke daling in conversies en klanttevredenheid.

Klaar om je website te optimaliseren voor succes?

Benut het volledige potentieel van je website door deze veelgemaakte ontwerpfouten te vermijden. Verhoog je online aanwezigheid met de snelle hostingoplossing van Ultahost en boek vandaag nog betere resultaten!

Technieken om de snelheid van websites te optimaliseren

Om de snelheid van websites te verbeteren en laadtijden te verkorten, kun je overwegen om de volgende technieken toe te passen:

 • Bestanden minimaliseren en combineren: Minimaliseer CSS-, JavaScript- en HTML-bestanden om onnodige tekens te verwijderen en de bestandsgrootte te verkleinen. Combineer daarnaast waar mogelijk meerdere bestanden tot één bestand om het aantal HTTP-verzoeken te minimaliseren.
 • Browser caching inschakelen: Configureer je webserver om gebruik te maken van browser caching, zodat terugkerende bezoekers je site sneller kunnen laden door statische bronnen lokaal op hun apparaten op te slaan. Website caching verbetert de prestaties van je website
 • CDN’s gebruiken: Content Delivery Networks verspreiden de inhoud van je website over meerdere servers wereldwijd, waardoor de fysieke afstand tussen gebruikers en je server kleiner wordt en laadtijden verbeteren.

Fout #3: Ingewikkelde navigatie

Intuïtieve navigatie is als een routekaart voor je websitebezoekers – het helpt hen snel en gemakkelijk te vinden wat ze zoeken. Net zoals je niet doelloos door een doolhof zou willen dwalen, willen gebruikers niet worstelen om hun weg te vinden op een website. Als de navigatie intuïtief is, is de kans groter dat gebruikers zich betrokken voelen bij je inhoud, langer op je site blijven en uiteindelijk hun doel bereiken, of het nu gaat om het doen van een aankoop, het vinden van informatie of het invullen van een formulier.

Veelvoorkomende valkuilen bij het navigatieontwerp

Verschillende valkuilen in het navigatieontwerp kunnen de gebruikerservaring en betrokkenheid belemmeren:

 • Te ingewikkelde menu’s: Gebruikers hebben moeite om te vinden wat ze nodig hebben als menu’s te veel opties hebben of in een verwarrende hiërarchie zijn georganiseerd,
 • Verborgen navigatie: Hamburger menu’s en andere verborgen navigatie-elementen zien er misschien strak uit, maar ze kunnen gemakkelijk over het hoofd worden gezien door gebruikers, wat leidt tot frustratie en verminderde betrokkenheid.
 • Inconsistente navigatie: Als navigatie-elementen van pagina tot pagina veranderen of zich op verschillende plaatsen bevinden, kunnen gebruikers gedesoriënteerd raken en moeite hebben met navigeren op je site.

Tips voor het vereenvoudigen van websitenavigatie

Om websitenavigatie te vereenvoudigen en de betrokkenheid van gebruikers te verbeteren, kun je de volgende tips overwegen:

 • Houd menu’s eenvoudig: Kies uit de beste WordPress menu plugins. Beperk het aantal menu-items en organiseer ze logisch zodat gebruikers gemakkelijker kunnen vinden wat ze zoeken. Gebruik beschrijvende labels die duidelijk de inhoud van elke sectie communiceren.
 • Geef prioriteit aan primaire navigatie: Zorg ervoor dat de belangrijkste pagina’s of secties van je site gemakkelijk toegankelijk zijn via het hoofdnavigatiemenu, in plaats van ze te verstoppen in submenu’s of secundaire navigatie.
 • Zorg voor duidelijke oproepen tot actie: Gebruik knoppen of links met duidelijke, actiegerichte labels om gebruikers door uw site te leiden en hen aan te moedigen de gewenste acties te ondernemen, zoals “Nu winkelen” of “Contact opnemen”.
 • Gebruik visuele hints: Gebruik visuele hints zoals pijlen, pictogrammen of broodkruimels om gebruikers te helpen begrijpen waar ze zich in de hiërarchie van de site bevinden en hoe ze naar andere secties kunnen navigeren.

Fout #4: Toegankelijkheid negeren

Fouten in websiteontwerp

Bij website-toegankelijkheid gaat het erom dat je ervoor zorgt dat iedereen je website kan bezoeken en gebruiken. Het gaat niet alleen om voldoen aan wettelijke eisen; het gaat om inclusiviteit en ervoor zorgen dat alle gebruikers gelijke toegang hebben tot online informatie en diensten.

Strategieën om de toegankelijkheid voor alle gebruikers te verbeteren

Hier volgen enkele strategieën om de toegankelijkheid van je website te verbeteren en je website inclusiever te maken:

 • Geef beschrijvende alternatieve tekst: Neem altijd beschrijvende alternatieve tekst op voor afbeeldingen, zodat gebruikers met een visuele beperking de inhoud kunnen begrijpen.
 • Gebruik semantische HTML: Gebruik semantische HTML-elementen om je inhoud goed te structureren en de compatibiliteit met hulptechnologieën te verbeteren.
 • Zorg voor kleurcontrast: Gebruik contrastrijke kleurencombinaties voor tekst en achtergrond om de leesbaarheid voor gebruikers met een visuele beperking te verbeteren.
 • Test met toegankelijkheidstools: Gebruik toegankelijkheidstestprogramma’s en ondersteunende technologieën. Zoals schermlezers en toetsenbordnavigatie, om toegankelijkheidsproblemen op je website te identificeren en aan te pakken.

Fout #5: SEO-overwegingen verwaarlozen

SEO is essentieel zodat je website goed scoort op de resultatenpagina’s van zoekmachines (SERP’s) en goed vindbaar is voor gebruikers. Het integreren van SEO-principes in het websiteontwerp houdt in dat je verschillende elementen van je site optimaliseert om deze zoekmachinevriendelijker te maken.

Dit omvat factoren zoals het gebruik van relevante zoekwoorden in paginatitels, koppen, kwalitatieve inhoud en het maken van beschrijvende metatags. Ook alt attributen voor afbeeldingen, het optimaliseren van de site snelheid met seo tools, mobiele responsiviteit en het zorgen voor een duidelijke site structuur met intuïtieve navigatie.

Invloed van slechte SEO-praktijken op de zichtbaarheid van je website

Het verwaarlozen van SEO-praktijken kan een aanzienlijke negatieve invloed hebben op de zichtbaarheid en het organische verkeer van je website. Zonder de juiste optimalisatie is het mogelijk dat je site niet goed scoort op relevante zoekopdrachten. Dit betekent dat potentiële bezoekers je niet gemakkelijk kunnen vinden via zoekmachines zoals Google.

Slechte SEO-praktijken kunnen ook resulteren in sancties van zoekmachines, wat de zichtbaarheid en reputatie van je site verder kan schaden. Hieronder vallen tactieken als keyword stuffing, duplicate content en backlinks van lage kwaliteit, die kunnen worden gezien als spammy of manipulatief.

Website-ontwerp optimaliseren voor zoekmachines

Houd rekening met de volgende richtlijnen om het ontwerp van je website te optimaliseren voor zoekmachines:

 • Keyword onderzoek uitvoeren: Identificeer relevante trefwoorden en zinnen die je doelgroep waarschijnlijk gebruikt bij het zoeken naar producten of diensten die vergelijkbaar zijn met die van jou. Verwerk deze trefwoorden op natuurlijke wijze in de inhoud, koppen en metagegevens van je website.
 • Creëer inhoud van hoge kwaliteit: Richt je op het maken van waardevolle en altijd vernieuwende inhoud van hoge kwaliteit die zich richt op de behoeften en interesses van je doelgroep. Dit helpt niet alleen bij SEO, maar stimuleert ook betrokkenheid en bouwt vertrouwen op bij je bezoekers.
 • Optimaliseer de sitestructuur: Zorg ervoor dat je website een duidelijke en intuïtieve structuur heeft met logische navigatie en goed georganiseerde inhoud. Dit maakt het bovendien gemakkelijker voor zoekmachine-crawlers om je site te indexeren en de relevantie ervan voor de zoekopdrachten van gebruikers te begrijpen.
 • Prestaties bewaken en analyseren: Controleer regelmatig de prestaties van je website met tools als Google Analytics en Search Console. Volg belangrijke statistieken zoals organisch verkeer, rankings en gebruikersbetrokkenheid om verbeterpunten te identificeren en je SEO-strategie na verloop van tijd te verfijnen.

Conclusie

Bij het maken van een succesvolle website in 2024 met behulp van webhosting is het essentieel om veelgemaakte fouten in het webdesign te vermijden die de effectiviteit en gebruikerservaring kunnen belemmeren. Van het verwaarlozen van mobiele responsiviteit tot het negeren van toegankelijkheidsoverwegingen, elke fout heeft de potentie om de prestaties en betrokkenheid van je site negatief te beïnvloeden. Door deze veelvoorkomende problemen bij het ontwerpen van websites te herkennen en ze proactief aan te pakken, kun je je website klaarstomen voor succes.

Vergeet niet dat de reis naar een succesvolle website hier niet eindigt. Blijf je ontwerp onderzoeken en verfijnen om voorop te blijven lopen. Heb je meer middelen nodig om de prestaties van je website te verbeteren? Bekijk onze SEO VPS oplossingen voor verbeterde zichtbaarheid en groei.

FAQ

Waarom is het ontwerpen van websites belangrijk in 2024?
Hoe kan ik de mobiele responsiviteit van mijn website verbeteren?
Waarom is toegankelijkheid belangrijk bij het ontwerpen van websites?
Hoe kan complexe navigatie de gebruikerservaring beïnvloeden?
Previous Post
Fitness Blog

De ultieme gids voor het starten van een fitnessblog: Tips & Strategieën

Next Post
User Generated Content

Wat is door gebruikers gegenereerde content? Een beginnershandleiding

Related Posts
 25% off   Enjoy Powerful Next-Gen VPS Hosting from as low as $5.50