Hoe zorg je ervoor dat klanten je merk leuk vinden en aanbevelen?

How to Make Customers Like and Recommend Your Brand?
Shares

Als bedrijfseigenaar wilt u dat uw klanten je merk aanbevelen. Maar daarvoor moeten klanten je bedrijf eerst leuk vinden en vertrouwen. Dus hoe kun je ervoor zorgen dat je bedrijf opvalt bij klanten en een positieve indruk achterlaat?

Stel je voor dat je in de bioscoop bent en een stel hoort ruziën over welke film ze moeten kijken. Ze wisselen meningen uit, maar dit is het interessante deel: degene naar wie je langer kijkt, zal de discussie domineren, ongeacht de kracht van hun argumenten.

Hoe langer iets je aandacht vasthoudt, hoe belangrijker het lijkt. Psychologen hebben dit fenomeen de Focussing Illusion genoemd. Het werkt ook in de zakenwereld. Het bedrijf dat effectief de aandacht van de klant trekt, komt meestal als winnaar uit de bus. Zelfs als je aanbod superieur is, zien klanten dat misschien niet zo.

Het winnende product of merk is het product of merk dat uitblinkt in het trekken van aandacht. Met andere woorden, het is het product of merk dat snel de aandacht van de klant trekt en hun aandacht voor langere tijd vasthoudt. De vraag wordt dan: hoe kun je de aandacht van de klant trekken, hun interesse vasthouden en uiteindelijk hun vertrouwen verdienen tot het punt waarop ze je merk graag aanbevelen aan hun vrienden?


Maak Verenigingen

Creëer een reeks elementen waarmee je je kunt onderscheiden en die gemakkelijk herkenbaar zijn als jouw merk. De basis ligt in het handhaven van een consistente visuele identiteit. Elk succesvol merk moet zijn eigen kleuren, typografie en stijl van foto’s en afbeeldingen hebben. Het is echter belangrijk om te onthouden dat differentiatie niet beperkt moet blijven tot visuele aspecten alleen.

Het is de moeite waard om andere unieke kenmerken te onderzoeken die geassocieerd kunnen worden met je merk. Hier zijn een paar voorbeelden:

  • Geluiden, melodieën of muziekachtergronden, zoals een herkenbare jingle voor je podcast.
  • Onconventionele woordzinnen of een hashtag met een merknaam.
  • Uw werknemers dragen de kleding.
  • Het interieurontwerp van je ruimtes.
  • Een bepaalde geur die geassocieerd wordt met je merk.

Deze onderscheidende kenmerken kunnen significant en prominent zijn, maar ook kleine details die de aandacht trekken. Als je bijvoorbeeld naar Starbucks gaat, schrijft de barista je naam op het koffiekopje. Het is een eenvoudig en goedkoop maar toch onderscheidend element dat gekoppeld is aan het merk. Bedenk welke unieke elementen je kunt introduceren om je merk te vertegenwoordigen.

Dit artikel over de invloed van kleuren op de psyche van de klant kan interessant zijn om te lezen. Je vindt er inspiraties en suggesties voor kleurenschema’s die nuttig kunnen zijn bij het creëren van een uniek imago voor je merk.


Wees aanwezig

Een ander essentieel psychologisch fenomeen dat we moeten noemen is het Mere Exposure Effect. Hoe vaker je iets tegenkomt, hoe gunstiger je er tegenover staat. Een liedje dat je bijvoorbeeld al honderd keer hebt gehoord, zal je leuker vinden dan een liedje dat je net voor het eerst hebt gehoord.

Daarom is niet alleen de duur van de aandacht belangrijk, maar ook de frequentie van de blootstelling. Regelmatige interacties met je merk dragen bij aan een sterkere affiniteit van klanten. Verschillende theorieën hebben het over het aantal keren dat iemand aan een merk wordt blootgesteld voordat hij of zij tot een aankoop overgaat, waarbij de meeste onderzoeken aangeven dat dit tussen de 6 en 8 contacten ligt.

Dit concept is gerelateerd aan de verkooptrechter, die de stadia schetst die een klant doorloopt voordat hij een aankoopbeslissing neemt. Omdat het opbouwen van bekendheid, erkenning en vertrouwen meerdere contactmomenten vereist, is het cruciaal om je aanbod consequent aan klanten te communiceren. Hoewel dit voor de hand liggend lijkt, vormt het een grote uitdaging voor kleine bedrijven.


Om aanwezig te kunnen zijn, moet de server die je website host betrouwbaar en altijd bereikbaar zijn. Daarom biedt UltaHost je een 99,9% uptime garantie. Koop hosting bij UltaHost en je website en diensten zullen altijd online zijn, zonder enige uitval!


Als eigenaar van een klein bedrijf ben je verantwoordelijk voor alles. In die situatie kan het vinden van tijd voor promotietaken op de achtergrond raken. Maar als je één keer inhoud publiceert of een enkele promotiecampagne voert, levert dat zwakke resultaten op. Om een blijvende impact te hebben, moet je over een langere periode consistent aanwezig zijn. Het herhaaldelijk laten zien van de voordelen van je merk zal helpen om associaties te smeden in het hoofd van het publiek.

Het ontwikkelen van een goed gedefinieerd communicatieplan helpt enorm om consistent te blijven. Bepaal wat, waar en wanneer je inhoud publiceert en houd je aan dat plan.


Overdrijf niet door op te vallen

Als je werkt aan je merk en de unieke kenmerken ervan, vermijd dan om overdreven te werk te gaan. Het Exposure Effect werkt omdat mensen een gevoel van veiligheid hebben en de voorkeur geven aan dingen waar ze vertrouwd mee zijn. Dit kan echter een uitdaging vormen wanneer je jezelf probeert te onderscheiden.

De gemiddelde consument geeft de voorkeur aan wat hij al kent, dus pogingen om op te vallen en dingen anders te doen kunnen hem van zijn stuk brengen.

Een voorbeeld hiervan is de lay-out van websites. Gebruikers hebben bepaalde verwachtingen en conventies in hun hoofd. Ze verwachten het menu, het logo en andere elementen op specifieke plaatsen te vinden. Ze vertrouwen op knoppen om door de pagina te navigeren. Doorbreek deze universele patronen niet, want dat kan het tegenovergestelde effect hebben van wat je voor ogen had.

Het bouwen van een website vereist ingewikkelde codering en veeleisende programmeervaardigheden. Tegenwoordig kun je echter eenvoudig een website maken met gebruiksvriendelijke plugins voor visuele paginabouwers. Met deze plugins kun je de lay-out van je website bouwen als bouwstenen, waardoor het proces kinderspel wordt.


Wees Consistent

Stel je voor dat je favoriete liedje bij elk nummer een andere tekst of melodie zou hebben. Het opbouwen van een merk kost tijd en je weet al dat klanten meerdere interacties nodig hebben om je merk leuk te vinden, te onthouden en aan te bevelen. Als je merk zich bij elke interactie anders presenteert, verlengt dat dit proces alleen maar. Het creëren van een consistente en samenhangende boodschap is cruciaal.

Vermijd het voortdurend veranderen van kleuren, lettertypes, fotostijlen of taal. Deze fout komt vaak voort uit een gebrek aan een goed gedefinieerd marketingkader.


Hoe je meer aanbevelingen krijgt?

De verwachtingen van de klant overtreffen

Klanten komen met bepaalde verwachtingen, en om hun aanbeveling te verdienen is het cruciaal om verder te gaan dan het voldoen aan die basiseisen. Je moet iets extra’s bieden. Als klanten een merk aanbevelen, of het nu gaat om een bedrijf, product, plaats of film, dan is dat omdat ze meer hebben gekregen dan ze hadden verwacht.

Bied een kleine bonus

Verras je klanten door ze iets extra’s te geven. Het hoeft niet groots te zijn; vaak is een kleine fooi of een extra suggestie al genoeg. Laat je klanten zien dat je echt om hun tevredenheid geeft.

Als een klant bijvoorbeeld een websitetekst van je verwacht, voeg dan als extraatje richtlijnen en instructies toe voor hun teksten op sociale media. Als je een pakket van 15 bewerkte foto’s hebt verkocht, voeg dan 2-3 extra foto’s toe die uitzonderlijk goed zijn gelukt. Bedenk wat voor soort bonus je kunt aanbieden om je klanten het gevoel te geven dat ze hun verwachtingen overtreffen.

UltaHost geeft je bijvoorbeeld een gratis domein. Je hoeft alleen maar vooruit te betalen voor een jaar van je Goedkope Linux VPS Hosting of een ander pakket en je krijgt een domein cadeau.

Wees een dag vooruit

Als je een specifieke deadline hebt afgesproken, lever de resultaten van je werk dan iets eerder dan beloofd. Door te plannen kun je de klus eerder afmaken. Het zal geen extra inspanning kosten en deze versnelde levering kan de indruk wekken dat je een bonus ontvangt.

Personaliseer de ervaring

De meeste mensen hebben vaste schema’s, procedures en vaste methoden voor hun werk. Het helpt ze efficiënt te werken en tijd te besparen. Jij volgt waarschijnlijk een soortgelijke aanpak. Klanten willen echter niet het gevoel hebben dat ze het zoveelste gezicht in de menigte zijn. Iedereen wil uniek zijn. Zelfs een microscopische aanpassing kan een gestandaardiseerde dienst of product een persoonlijk tintje geven.

Behandel elke klant individueel en zorg dat ze zich speciaal voelen, dan vergroot je de kans dat ze je merk zullen aanbevelen.

Wat kun je doen om je producten of diensten tegen lage kosten te personaliseren? Zoek manieren om de ervaring aan elke klant aan te passen, zodat ze zich gewaardeerd en uniek voelen.

Geef prioriteit aan effectieve communicatie

De bereidheid om je merk aan te bevelen wordt beïnvloed door hoe klanten de communicatie met je bedrijf ervaren. Twee belangrijke factoren spelen een belangrijke rol: reactiesnelheid en vriendelijkheid.

Onderzoek toont aan dat klanten eerder geneigd zijn een merk aan te bevelen dat snel reageert op vragen dan een merk dat efficiënt is maar traag reageert. Het toont aan dat reactietijd belangrijker is voor mensen dan de kwaliteit van het antwoord. Ze ontvangen liever een tijdig maar onvolledig antwoord dan een vertraagd perfect antwoord.

Maak er daarom een prioriteit van om zo snel mogelijk te reageren als een klant contact met je opneemt. Als je meer tijd nodig hebt om een uitgebreid antwoord te geven, communiceer dat dan met de klant via e-mail. Soms is een kort bericht als “Bedankt voor het contact. Ik zal vanmiddag op al je vragen ingaan” is voldoende. Laat de klant weten dat je actief werkt aan het oplossen van zijn probleem.

Het is net zo belangrijk om een “goede stroom” in de communicatie tussen jou en de klant op gang te brengen. Probeer misverstanden tot een minimum te beperken, snel tot afspraken te komen en plezierige gesprekken te voeren. Hoewel het een uitdaging kan zijn om dit te bereiken, kunnen verschillende elementen bijdragen aan het kweken van begrip.

Onthoud eerst en vooral dat de klant een mens is. Schrijf en spreek op een natuurlijke manier. Vermijd robotachtige, verkorte communicatie en industrie-specifiek jargon. Houd daarnaast een positieve houding aan tijdens je interacties. Probeer je communicatie laagdrempelig te maken. Vriendelijke interacties met een merk zijn essentieel voor veel klanten.

Verras de klant

Een andere effectieve aanpak is het creëren van een unieke en onvergetelijke ervaring. Door je product of dienst onconventioneel te benaderen, kun je opwinding creëren en klanten aanmoedigen om hun ervaringen te delen. Bedenk of er gebieden binnen je branche zijn die innovatief kunnen worden getransformeerd. Het hoeft niet per se om dure technologische innovaties te gaan.

Denk na over het proces van het leveren van je dienst of onderzoek extra hulpmiddelen die je kunt gebruiken. Als je iets heel anders doet dan je concurrentie, laat je een blijvende indruk achter en val je op.

Onderscheid je van andere bedrijven door iets heel anders te doen. Verras de klant en je zult hun gunst winnen en zeker herinnerd worden.

Vraag om een aanbeveling

Als je merkt dat de klant tevreden is over de samenwerking, aarzel dan niet om hem voor te stellen jouw merk aan te bevelen. Uit een onderzoek van de Texas Tech University blijkt dat 83% van de tevreden klanten bereid is om een merk aan te bevelen, maar dat slechts 29% van hen dat ook doet.

Klanten zijn vaak bereid om een merk aan te bevelen, maar ze doen het misschien niet tenzij je het vraagt. Hoewel het misschien een beetje ongemakkelijk voelt, hoef je geen direct verzoek te doen of de klant voor het blok te zetten. Geef aan dat als ze ooit de kans krijgen, het veel voor je zou betekenen als ze jouw merk zouden aanbevelen.

Het is een kleine suggestie, maar het kan vaak genoeg zijn. Als je je werk goed hebt gedaan, zal het als vanzelfsprekend overkomen op je klant, en ze zullen er zeker geen aanstoot aan nemen.

Geef er iets voor terug

Een andere effectieve strategie is het geven van een beloning in ruil voor doorverwijzingen. Bedrijven als Uber bieden gratis ritten aan, terwijl Airbnb credits geeft voor accommodaties – allemaal voor het simpelweg uitnodigen van vrienden om een account aan te maken. Voor kleine bedrijven kan het aanbieden van kortingen op toekomstige aankopen, het verlengen van abonnementen of het aanbieden van extra bruikbare werkuren goed werken.

Je kunt ook overwegen om een eenvoudig affiliateprogramma te implementeren waarbij je een deel van de winst van succesvolle doorverwijzingen deelt. Dit mechanisme wordt vaak gebruikt op het gebied van e-commerce.

Conclusie

Concentreer je op een paar essentiële factoren en de klanten zullen je merk leuk gaan vinden en aanbevelen. Zorg in eerste instantie voor een gedenkwaardige ervaring om je merk te onderscheiden van concurrenten. Kies voor onconventionele benaderingen van je product of dienst om de aandacht van de klant te trekken en hen te motiveren hun prettige ontmoetingen te delen.

Aarzel vervolgens niet om aanbevelingen te vragen. Hoewel veel tevreden klanten bereid zijn om een merk aan te bevelen, doen ze dat misschien niet tenzij ze daarom gevraagd worden. Door je klanten simpelweg aan te geven dat je hun aanbeveling op prijs stelt, kom je al een heel eind.

Overweeg daarnaast om incentives of beloningen aan te bieden in ruil voor doorverwijzingen. Dit kan zijn in de vorm van kortingen, uitgebreide abonnementen of zelfs een eenvoudig affiliate programma. Door iets terug te doen, moedig je klanten niet alleen aan om je merk aan te bevelen, maar laat je ook zien dat je hun steun waardeert.

Geef tot slot prioriteit aan effectieve communicatie met je klanten. Snelle reacties en een vriendelijke benadering kunnen hun perceptie van je merk aanzienlijk beïnvloeden. Streef naar een goede communicatiestroom om misverstanden te minimaliseren en positieve interacties te bevorderen.

Onthoud dat het opbouwen van een sterk merk en het verdienen van aanbevelingen van klanten tijd en consistentie kost. Richt je op het creëren van associaties en het aanwezig zijn in de hoofden van je doelgroep. Met toewijding en een klantgerichte aanpak kun je een loyale klantenkring opbouwen die je merk niet alleen leuk vindt, maar ook enthousiast aanbeveelt aan anderen.

Als je dit artikel leuk vond, dan vind je het hostingplatform van UltaHost vast geweldig. Krijg de goedkoopste VPS met cPanel en geniet van 24/7 ondersteuning van ons support team. Onze krachtige infrastructuur is gericht op automatisch schalen, prestaties en beveiliging. Laat ons je het verschil zien! Bekijk onze plannen!

Previous Post
Tutorial on creating a competitor analysis for your digital marketing

Concurrentieanalyse voor je digitale marketing: handleiding

Next Post
Create a Compelling Meta Description

Waarom is het de moeite waard om aantrekkelijke meta-beschrijvingen te maken?

Related Posts
 25% off   Enjoy Powerful Next-Gen VPS Hosting from as low as $5.50