Concurrentieanalyse voor je digitale marketing: handleiding

Tutorial on creating a competitor analysis for your digital marketing
Shares

In het laatste artikel in de Marketingreeks schreven we over concurrentieanalyse in digitale marketing. Naast de definitie kon je lezen waarom het de moeite waard is om het uit te voeren, wat je moet volgen en hoe je op basis daarvan beslissingen kunt nemen. Vandaag wordt het wat praktischer: we laten je zien hoe je het moet doen.

Begin met het maken van een lijst van bedrijven die actief zijn in dezelfde branche en identificeer potentiële doelgroepen voor effectieve leadgeneratie. Op welke vragen wil je antwoorden vinden, zoals marktaandeel, omzet, klantdemografie en productaanbod? Op deze manier definieer je de reikwijdte van de analyse en de doelen voor leadgeneratie. Maak vervolgens een bestand waarin je de gegevens verzamelt en analyseert, waaronder contactgegevens van potentiële klanten, betrokkenheid bij sociale media, websiteverkeer en andere relevante statistieken voor effectieve leadgeneratie.

Maak een lijst van bedrijven waarmee je concurreert op het internet

Tijd om al je concurrenten op een rijtje te zetten. Als ondernemer weet je zeker wie je grootste concurrent is. Er zijn echter ook kleinere en minder voor de hand liggende concurrenten waar je tijdens de analyse ook rekening mee moet houden.

Beperk je niet tot bedrijven die hetzelfde aanbod hebben als jij. Richt je ook op bedrijven die gespecialiseerd zijn in de gekozen tak van je aanbod. Als je bijvoorbeeld computerhardware, pc-onderdelen, laptops en computeraccessoires verkoopt, let dan op een concurrent die alleen CPU’s, grafische kaarten, schijven en RAM verkoopt.

Als je lokaal opereert, laten we zeggen alleen in Hongarije, zorg er dan voor dat je wereldwijde concurrenten die in hetzelfde gebied actief zijn ook meeneemt.

Hoe bepaal je wie je concurrent is?

Het is het makkelijkst om je te richten op degenen die hoog verschijnen in zoekopdrachten van Google die gerelateerd zijn aan jouw aanbod.

 1. Begin met het opstellen van een lijst met trefwoorden die je bedrijf, diensten en producten die je aanbiedt beschrijven.
 2. Ga naar Google Zoeken in de Incognitomodus.
 3. Voer het eerste zoekwoord in het zoekveld in en klik op “Zoeken”. De zoekmachine zal de meest relevante resultaten voor je zoekopdracht weergeven.

Let op:

 • organische resultaten – selecteer alleen resultaten die rechtstreeks naar websites verwijzen;
 • Google Maps – visitekaartjes van bedrijven in Google maps;
 • betaalde resultaten – dat wil zeggen resultaten met het label “Reclame”.

Controleer of de resultaten van toepassing zijn op de diensten en producten in jouw regio. Sommige wereldwijde bedrijven positioneren zich bijvoorbeeld wereldwijd, maar op sommige plaatsen zijn hun diensten of producten niet beschikbaar. De verzendkosten kunnen onbetaalbaar zijn, er zijn geen adequate betaalmethoden en er zijn geen pagina’s in de lokale taal.

Bezoek elk resultaat en bepaal of het je concurrent is, schrijf het dan op in de

bepaal je concurrent

Bepaal de reikwijdte van de analyse

Concentreer je en denk goed na over welke informatie je wilt weten over je concurrenten. De meeste hulpmiddelen die ik zal presenteren voor het analyseren van de concurrentie zijn betaald.

SEO Analyse

 • Het begin van domeinzichtbaarheid– Controleer of het zichtbaar is in de Google zoekmachine en hoe lang het al organische zichtbaarheid opbouwt. Je kunt het controleren in Senuto, Semstorm of Ahrefs.
 • Backlinks tellen – controleer het aantal backlinks dat naar een bepaalde pagina leidt. Het is een vrij populaire functie, dus je vindt hem in veel tools. Voorbeelden zijn Ahrefs, Majestic, SurferSEO, Semrush, Moz en Neil Patel..
 • Het aantal unieke domeinen die naar de website verwijzen. Backlinks van externe domeinen bouwen de autoriteit van de website op en hebben een positieve invloed op de zichtbaarheid van de website. Gebruik dezelfde tools als voor de backlinkanalyse.
 • Organisch verkeer schatten. Dankzij deze informatie kom je te weten hoeveel natuurlijk verkeer de website per maand genereert. Het verkeer voor elk land apart. Je kunt deze informatie vinden in Ahrefs.
 • Trefwoorden – controleer het aantal zinnen waarvoor de website wordt weergegeven. Bepaal de algehele zichtbaarheid van de website en het aantal zinnen op posities in het bereik 1-3, 4-10 en 11-50. Deze gegevens zijn beschikbaar bij Ahrefs, Senuto en Semstorm.
 • Domeinclassificatie (DA) – De domein autoriteit wordt in Ahrefs gedefinieerd op een schaal van 0 tot 100, hoe hoger, hoe beter. Het hangt af van het aantal en de kwaliteit van de backlinks.
 • De populairste pagina’s op de geanalyseerde website het meeste verkeer genereren. Je ziet welk deel van de website de meeste gebruikers aantrekt. Ahrefs, Senuto of Semstorm helpen je hierbij. Sla voor elke website ten minste 5 van de populairste sites op.

Analyse van sociale media

Maak een lijst van sociale media waarop je concurrenten bedrijfsprofielen hebben. Het heeft een immense impact op het opbouwen van een merk, erkenning van de gemeenschap en het bereiken van potentiële klanten. Je kunt dit controleren door te bladeren door de beschikbare gegevens in bedrijfsprofielen op populaire social media portals.

Sociale media-analyse
Afbeelding door 💖MORE ON 👉 https://melovess.com 💖 van Pixabay
 • Controleer in alle portals het aantal volgers of abonnees, het aantal en de frequentie van publicaties en het aantal likes, reacties en opmerkingen
 • Check de startdatum op Facebook, Twitter en YouTube.
 • Wat is de waardering en het aantal beoordelingen op Facebook?
 • Bekijk het aantal Reels op Instagram.
 • Het aantal werknemers op Linkedin is ook handig.
 • Bekijk de activiteiten op Snapchat en TikTok.

Betaalde advertentie-analyse

Het is de moeite waard om erop te letten of de concurrentie Google Ads, Facebook Ads of Linkedin Ads gebruikt. Tekstadvertenties kunnen worden gecontroleerd op de Google zoekmachine door zoekwoorden in te typen en de resultaten met het label “Advertenties” te bekijken, Facebook en Instagram hebben een advertentiebibliotheek. Op LinkedIn ga je naar het profiel van het bedrijf en de tab Publicaties en selecteer je “Advertenties” in de filters.

Website analyse

 • Blog – is het de moeite waard om na te gaan of uw concurrentie een blog heeft voor experts, advies of informatie. Als je dit goed doet, kun je extra verkeer genereren, de verkoop ondersteunen, de naamsbekendheid vergroten en het imago van een professional in de branche opbouwen. Let op het aantal artikelen, de publicatiefrequentie en het geschatte organische verkeer.
 • Nieuwsbrief. Heeft hij een nieuwsbrief? Hoe gebruikt hij dit kanaal? Bouwt hij een gemeenschap op, geeft hij voorlichting, informeert hij over nieuwe producten of verhoogt hij de verkoop? Meld je aan voor de nieuwsbrief en evalueer de frequentie, het soort e-mails en de communicatiemethode.
 • Marketingsterktesv – zogenaamde wortels, discriminanten en lead magnets. Dit kunnen functionaliteiten zijn of digitale cadeaus (ebooks, video’s, tutorials) die aankoopbeslissingen beïnvloeden en de conversie verbeteren.
 • Laadsnelheid van pagina. De efficiëntie en bruikbaarheid van de website hebben een grote invloed op de gebruikerstevredenheid en het conversiepercentage. Controleer een paar willekeurige subpagina’s op de website met PageSpeed Insights, Gtmetrix of Ping Dom Website Speed Test.
 • Trend – verkeer, verworven links, domeinen, gepubliceerde artikelen. Controleer of het neerwaarts, opwaarts of neutraal is. Let op het gemiddelde aantal verwijzende domeinen of gepubliceerde blogartikelen per maand. Zo zie je hoe je concurrentie zich ontwikkelt en kun je voorspellen waar hij over een paar maanden zal staan, ervan uitgaande dat hij zijn huidige marketingfrequentie handhaaft. Bepaal de trends en het gemiddelde bedrag voor verkregen links, verworven domeinen en gepubliceerde artikelen.
Website analyse
Afbeelding door Gerd Altmann van Pixabay

Websites van derden

 • Marktplaats – populaire websites met veel verkopers en consumenten. Ze vereisen een handmatige analyse van de aangeboden producten of diensten. Exacte concurrenten noteren zal moeilijk zijn, maar gewoon weten dat er dezelfde of vergelijkbare producten of diensten zijn, kan cruciaal zijn bij het maken van je marketingstrategie. De lijst met portals hangt af van de branche – voor hotels kunnen dat Airbnb, Booking of Trivago zijn.
 • Google visitekaartje. Een goed gepositioneerd bedrijf verschijnt hoog in kaarten en Google zoekresultaten. Dat vertaalt zich in een hoger aantal telefoontjes en verkopen. Je kunt Surfer Local gebruiken en alles automatisch analyseren of handmatig zoeken naar vermeldingen van concurrenten op Google en letten op het aantal beoordelingen en de gemiddelde waardering.
 • Beoordeel de reputatie. Meningen en getuigenissen hebben vaak een beslissende invloed op aankoopbeslissingen en op basis daarvan kun je de sterke en zwakke punten van het bedrijf leren kennen. Je moet letten op de beoordelingen op Google, Social Media, visitekaartjes, catalogi en de gemiddelde beoordeling, maar ook op meningen en recensies op websites.

Maak een bestand voor het verzamelen van gegevens

Hiermee kun je de verzamelde gegevens vastleggen, analyseren, vergelijken, de verschillen zien en conclusies trekken. Het is noodzakelijk om een legenda aan zo’n tabel toe te voegen om het concurrentievoordeel van elke concurrent te bepalen en ruimte te zoeken voor jouw Unique Value Proposition.

Je hebt al een lijst met concurrenten, de reikwijdte van de analyse en het gegevensverzamelingsbestand, dus alles wat je nodig hebt om een concurrentieanalyse uit te voeren. Begin het analyseproces met het analyseren van je bedrijf in termen van geselecteerde criteria. Noteer het aantal zoekwoorden, backlinks, blogartikelen en het verkeer dat wordt gegenereerd door de website, sociale mediakanalen, enz.

Nadat je jouw bedrijf hebt onderzocht en genoteerd in het dossier, onderzoek je elk van de concurrenten op dezelfde manier en schrijf je de resultaten op. Hoe beter je dit doet, hoe beter de conclusies in de samenvatting en hoe makkelijker het voor je wordt om de concurrentie te verslaan.

Als je dit artikel leuk vond, dan vind je het hostingplatform van UltaHost vast geweldig. Krijg 24/7 ondersteuning van ons supportteam. Onze krachtige infrastructuur is gericht op automatisch schalen, prestaties en beveiliging. Laat ons je het verschil zien! Bekijk onze plannen!  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Previous Post
The importance of competitor analysis for your digital marketing

Waarom moet je een concurrentieanalyse maken voor je digitale marketing?

Next Post
How to Make Customers Like and Recommend Your Brand?

Hoe zorg je ervoor dat klanten je merk leuk vinden en aanbevelen?

Related Posts
 25% off   Enjoy Powerful Next-Gen VPS Hosting from as low as $5.50