Wat moet je weten voordat je begint met contentmarketing?

pemasaran koten
Shares

Contentmarketing is ongetwijfeld een veelbesproken onderwerp en het lijkt in eerste instantie misschien eenvoudig – creëer gewoon boeiende content en de klanten zullen naar je bedrijf toestromen. De werkelijkheid is echter niet altijd zo eenvoudig. Wat moet je publiceren? Hoe moet je dat doen? Waar moet je publiceren? Waarom zou je het doen?

Voor beginners kan het ontbreken van een solide basis en een duidelijke richting tot frustratie leiden. Ondanks alle inspanningen kan de verwachte toename in klanten uitblijven. Dit is de reden voor dit artikel. Het is gericht op individuen die op zoek zijn naar effectieve manieren om nieuwe klanten te bereiken.

Of je nu net nadenkt over het maken van content en het promoten van sociale media of al je eerste stappen op dit gebied hebt gezet maar ontevreden bent over de resultaten, dit artikel is voor jou. Het is bedoeld als leidraad, tips en inzichten om je te helpen succesvol door de wereld van contentmarketing te navigeren.


Definitie van contentmarketing

Contentmarketing is erop gericht om het publiek waardevolle inhoud te bieden, vertrouwen en een goede verstandhouding te kweken die je strategisch kunt inzetten voor verschillende zakelijke doeleinden, waaronder het promoten en verkopen van producten en diensten. Daarnaast levert deze aanpak ook voordelen op andere gebieden op. Het maakt het gemakkelijker om de behoeften van klanten te begrijpen, meningen te verzamelen, nieuwe contacten te werven of een merk op te bouwen.

Deze strategie neemt meestal de vorm aan van informatie die het publiek nuttig, interessant, leerzaam of boeiend vindt. Het kan gaan om blogartikelen, podcast-audio-opnames, video’s of posts op sociale media.

Deze strategie is niet beperkt tot het digitale domein; verschillende soorten gedrukte content kunnen ook deel uitmaken van contentmarketing. Hoewel veel mensen content tegenkomen op sociale mediaplatforms, is het een veelvoorkomende misvatting om contentmarketing gelijk te stellen aan het hebben van een Instagram-account. Contentmarketing is een onderdeel van sociale-mediamarketing, maar deze termen moeten niet door elkaar worden gebruikt.


Waardevolle content creëren

Contentmarketing richt zich op het maken van content die het publiek als waardevol of intrigerend ervaart, en het internet en sociale media dienen als wegen om het publiek te bereiken. Alleen maar foto’s delen van je projecten of schrijven over bedrijfsevenementen op een Facebook-fanpagina is geen waardevolle inhoud voor het publiek.

Hun perspectief is belangrijker voor hen. Het publiek investeert zijn aandacht in jouw inhoud en verwacht daar iets waardevols voor terug. Als ze met lege handen komen, zijn alle promotie-inspanningen voor niets geweest. Daarom is alleen publiceren niet voldoende. De sleutel tot succes ligt in het feit dat het publiek onze content waardevol vindt.

De definitie van waardevolle inhoud is eenvoudig: als het publiek het materiaal na het bekijken de moeite waard vindt, hebben ze er waarde in gevonden. Omgekeerd, als ze er spijt van hebben, was er geen waarde. Het lijkt op een ruiltransactie. Het publiek betaalt voor waardevolle informatie met hun aandacht en betrokkenheid.


Je kunt op verschillende manieren inhoud publiceren. De populairste en meest veelzijdige optie is het maken van een blog. Ontdek de redenen waarom het hebben van een blog essentieel is voor elk bedrijf.


Waarde hoeft niet alleen informatief, behulpzaam of educatief te zijn; het publiek kan ook vermaak, verbinding met anderen of inspiratie waardevol vinden. Het element van waarde moet echter altijd aanwezig zijn. Zonder dat zijn alle publicaties zinloos.

Daarom is de fundamentele vraag bij contentmarketing: Wat wil het publiek? Wat kun je ze bieden zodat ze het gevoel hebben dat het de moeite waard was om hun tijd in te investeren?


Hoe verschilt contentmarketing van verkoop?

De aanpak van “eerst iets waardevols geven” kan voor veel mensen riskant lijken. Het vereist immers een aanzienlijke investering van tijd en geld zonder gegarandeerd succes. Zou het niet verstandiger zijn om een verkoper in te huren of te investeren in reclame?

In 1900 publiceerde André Michelin de eerste editie van een reisgids voor Frankrijk, bedoeld om bestuurders te helpen bij het repareren van hun auto, het vinden van accommodatie en het ontdekken van goede eetgelegenheden tijdens hun reizen en sightseeing. De gids bevatte adressen van benzinestations, autoreparatiebedrijven, bandenzaken en prijzen.

Michelin heeft geen productcatalogus gemaakt om aan elke bestuurder op te dringen. Ze promootten hun aanbod niet agressief en hun materiaal schreeuwde geen verkooppraatje uit. In plaats daarvan richtten ze zich op hoe ze bestuurders konden helpen, hoe ze iets waardevols in hun leven konden bieden en hoe ze dat op subtiele wijze konden koppelen aan hun bedrijf.

Deze aanpak vormt de basis van een contentmarketingstrategie. Het is een compleet andere manier van denken in vergelijking met traditionele verkoopmethoden, zoals catalogi. De nadruk ligt op het geven van iets echt nuttigs aan de klant in plaats van alleen te laten zien wat je te koop hebt. Op die manier probeer je op te vallen tussen andere bedrijven die de klant bombarderen met hun aanbiedingen.

Het meest cruciale aspect is de bereidheid om het publiek via inhoud te helpen en relaties met hen op te bouwen. De verkoop vindt dan in een later stadium plaats, maar dankzij het vertrouwen dat eerder is opgebouwd, is deze veel effectiever.


Voordelen van contentmarketing

Het creëren van content vergt veel inspanning. Is het de moeite waard om je ermee bezig te houden? Wat levert het maken van content je op dat het de moeite waard maakt om ermee door te gaan?

Promoot zonder opdringerig te zijn

Contentmarketing is een uitstekende optie voor mensen die zich ongemakkelijk voelen in de rol van verkoper. Met deze strategie hoef je niet opdringerig of opdringerig te zijn. In plaats van te proberen te overtuigen, benader je het publiek met iets waardevols. Het is een manier van helpen in plaats van opdringen.

Trek de aandacht van klanten

Omdat content meestal gratis is, hebben klanten de neiging om er meer aandacht aan te besteden. Het is veel effectiever dan traditionele reclame. Bij contentmarketing gaan klanten actief op zoek naar informatie die jij aanbiedt.

Een populaire manier om dit mechanisme te gebruiken is via blogs, waar artikelen hoog scoren in de zoekresultaten van Google. Het stelt een publiek met specifieke vragen of problemen in staat om zelf op je aanbod te stuiten.

Een blog opzetten en beheren is niet moeilijk. Om er een te beginnen, heb je hosting nodig – de beste keuze is goedkope WordPress hosting, die veel taken automatiseert en blogbeheer makkelijker maakt. Om content te creëren kun je ideeën gebruiken die in het onderstaande artikel worden gepresenteerd:

Laat je vaardigheden zien

Elk stukje content dat je maakt, of het nu tekst, een foto of een video is, dient als showcase. Het levert bewijs van wat je kunt en laat je stijl, persoonlijkheid en aanpak zien. Met content kun je ook best practices laten zien en je publiek informeren. Het helpt het bewustzijn over je expertise te vergroten.

Uitfilteren

Alle voorgaande voordelen hebben ook hun keerzijde. Door je stijl te laten zien en voorlichting te geven, kan het zijn dat een deel van het publiek er niet helemaal achter staat. Dit betekent echter ook dat je geen tijd verspilt aan een publiek dat misschien niet aansluit bij jouw aanpak. In plaats daarvan trek je meer tevreden en compatibele klanten aan, wat leidt tot minder stress en misverstanden.

Denk aan het Pareto-principe, dat zich in het bedrijfsleven op vele manieren manifesteert. Aan de ene kant is 20% van de klanten verantwoordelijk voor 80% van je inkomsten, en aan de andere kant is nog eens 20% van de klanten verantwoordelijk voor 80% van je zorgen. Het is de moeite waard om je te concentreren op de belangrijkste en degenen die je vooruitgang in de weg staan los te laten.

Bewustwording opbouwen

Als je regelmatig over een specifiek onderwerp praat, beginnen mensen je te associëren met dat vakgebied of die niche. Op die manier kan je de eerste persoon worden die in je opkomt wanneer een gelijkaardige kwestie zich voordoet in een specifieke context. Het geeft je de kans op doorverwijzingen. Bovendien, hoe vaker je waardevolle content deelt, hoe meer je jezelf graveert in het geheugen van je publiek.

Relaties opbouwen

Als je de keuze hebt, koop je dan liever iets van een vreemde of van een vriend? Je kweekt vertrouwen en sympathie door middel van je content, waardoor het publiek weet wat het van je kan verwachten. Door deze transformatie verander je van een afstandelijk bedrijf in een vertrouwde entiteit. Hoe beter iemand je kent, hoe minder ze het gevoel hebben dat ze een kat in de zak kopen. Dat vertrouwen is een van de grootste troeven die je kunt opbouwen.

Fans verzamelen

Hou je niet van het woord “fans”? Noem ze wat je wilt: volgers, abonnees, community, enz. Het belangrijkste is dat veel mensen oprechte dankbaarheid voelen voor je content en je graag willen helpen, bijvoorbeeld door middel van verwijzingen.

Bouw een gemeenschap op van mensen die dankbaar zijn voor je content en je willen helpen door je bedrijf aan te bevelen.

Waarom werkt je content niet?

Om contentmarketing effectief te maken en te laten renderen, moet je content voldoen aan drie kritieke criteria. Alleen dan kun je verwachten dat je met deze strategie klanten werft, een merk opbouwt en verkoop genereert.

Content moet waarde bieden

Denk je dat je content waardevol is? Het is echter essentieel om te onthouden dat het echte oordeel van het publiek komt. Wat jij interessant, nuttig, leerzaam of onderhoudend vindt, wordt misschien niet op dezelfde manier ervaren door de mensen die het ontvangen.

Ego wordt vaak een belangrijk obstakel bij het evalueren van iemands content. Je investeert tijd en moeite in het maken van de content, waardoor het een uitdaging is om toe te geven dat het misschien niet boeiend genoeg is. Daarom is het cruciaal om de reacties te observeren van de mensen die zich bezighouden met wat je publiceert. Krijg je feedback van hen, zoals opmerkingen, likes, dankbetuigingen, berichten, enzovoort?

De beste indicator van de waarde van je materiaal is het oprechte gevoel van dankbaarheid van je publiek. Als ze zonder veel reactie aan je content voorbijgaan, is het de moeite waard om te zoeken naar gebieden om te verbeteren.


Contentmarketing: Verbinding maken met je bedrijf

Als je aan contentmarketing doet, is het essentieel om te erkennen dat het een integraal onderdeel moet zijn van je algehele bedrijfsstrategie. Het doel is om specifieke voordelen te behalen, zoals een hogere verkoop, het opbouwen van vertrouwen, het uitbreiden van contacten en het vergroten van de naamsbekendheid. Koppel je content daarom aan je bedrijf en zorg voor een duidelijke zakelijke context.


Voor effectieve contentmarketing heb je baat bij een betrouwbare hostingoplossing die is ontworpen voor bedrijven, zoals een virtual private server (VPS). Het biedt u exclusieve serverbronnen, is uitgerust met beveiligingssystemen en biedt dankzij moderne componenten, waaronder NVMe SSD-schijven, hoge prestaties.

Het is echter cruciaal om een balans te vinden – contentmarketing gaat niet over het opdringen van je producten in elk stukje content. Het plaatsen van grappige kattenfoto’s kan misschien vermakelijk zijn, maar heeft meestal weinig relevantie voor je branche. In plaats daarvan moet je een compromis vinden waarbij je content zowel waardevol is voor je publiek als subtiel de context van je bedrijf verweeft.

Contentmarketing gedijt op kwantiteit

Het is een langetermijnstrategie die geduld en volharding vereist. De effecten moeten worden geëvalueerd over een aantal maanden en idealiter zelfs jaren. Je moet een aanzienlijke hoeveelheid materiaal maken en dit regelmatig publiceren. Veel mensen raken ontmoedigd na een paar mislukte pogingen en maken slechts een handvol berichten voordat ze opgeven als ze niet direct resultaat zien.

Om een effectieve contentmarketingstrategie te ontwikkelen, moet je veel tijd investeren en een aanzienlijke hoeveelheid content creëren. Het is een vorm van marketing voor de lange termijn.

Als je op zoek bent naar onmiddellijke voldoening en geen langetermijnperspectief hebt, is contentmarketing misschien niet de ideale keuze voor jou. Als je echter bereid bent om te investeren in het maken van inhoud en je toewijding voor een langere periode vol te houden, dan zal deze inspanning zich in veelvoud terugbetalen en blijvende voordelen opleveren voor je bedrijf.


Conclusie

Contentmarketing is een krachtige strategie die draait om het bieden van interessante en waardevolle inhoud aan je publiek. Hierdoor kun je sterke relaties opbouwen, vertrouwen kweken, je naamsbekendheid vergroten en verschillende andere voordelen behalen. Het kapitaal dat je vergaart met contentmarketing kan later worden ingezet om de verkoop te stimuleren, maar de toepassingen beperken zich daar niet toe.

Hoewel sociale media en andere tools vaak worden gebruikt bij contentmarketing, betekent het hebben van een Instagram-profiel niet automatisch dat je effectieve contentmarketing toepast.

Het cruciale aspect is om inhoud te creëren die waarde toevoegt aan het leven van je publiek, zodat ze het gevoel hebben dat ze iets waardevols hebben aan het gebruik van je materiaal. Deze waarde kan verschillende elementen omvatten, waaronder educatie en entertainment.

In eerste instantie moet je je richten op het opbouwen van relaties door middel van waardevolle inhoud en vervolgens kun je dat vertalen naar tastbare voordelen voor je bedrijf, wat in latere stadia leidt tot een betere verkoop.

Door middel van contentmarketing kun je je merk opbouwen, betekenisvolle relaties opbouwen, je netwerk van contacten uitbreiden, positieve associaties creëren en de bekendheid vergroten onder een groot publiek van ontvankelijke ontvangers. Met deze aanpak kun je langdurige relaties en vertrouwen kweken, wat je meest waardevolle concurrentievoordeel is.

Om ervoor te zorgen dat contentmarketing de gewenste voordelen oplevert, moet je content voldoen aan drie essentiële criteria: het moet waardevol zijn voor je publiek, relevant zijn voor je bedrijf en consistent verschijnen op je communicatiekanalen. Het naleven van deze principes is cruciaal voor het aantrekken en behouden van klanten, het succesvol opbouwen van je merk en uiteindelijk het stimuleren van verkoop en bedrijfsgroei.

Als je van dit artikel hebt genoten, dan ben je vast dol op het hostingplatform van UltaHost met automatische dagelijkse back-ups en 24/7 ondersteuning van ons supportteam. Krijg VPS hosting met gratis Cyberpanel! Onze krachtige infrastructuur is gericht op automatisch schalen, prestaties en beveiliging. Laat ons je het verschil zien! Bekijk onze plannen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Previous Post
Cloud storage server

Zorg voor gegevensbeveiliging op je opslagserver

Next Post
The need of speed for web hosting

De behoefte aan snelheid: waarom snelheid van webhosting belangrijk is

Related Posts