Hoe verschilt een VPS van een Dedicated Server?

Shares

Als je website traag is, verlies je klanten en geld. Daarom kun je niet besparen op hosting. Als de belangstelling voor je website of winkel groeit, loop je tegen het plafond aan. Als je server niet voldoende is, moet je op zoek naar betere oplossingen. Overweeg of het beter is om je VPS pakket te upgraden of over te stappen op een dedicated server.

De handel op het internet bloeit ontegenzeggelijk; elke maand registreren duizenden nieuwe bedrijven hun activiteiten. Als je online business voortdurend groeit, de rekenkracht nog gering is, en het RAM-geheugen ontbreekt, zul je vroeg of laat voor een beslissing komen te staan – welke server moet je kiezen? 

In dit artikel wil ik je mogelijke oplossingen laten zien en je keuze in de toekomst pijnloos maken. Als je meer wilt weten over het kiezen van de juiste hosting, lees dan verder.

VPS

Laten we beginnen met een korte introductie en de afzonderlijke factoren bespreken. Wat zijn VPS servers? Een Virtual Private Server is een tussenvorm tussen shared hosting en een dedicated server. Bij VPS draait alles om virtualisatie. 

De fysieke server wordt verdeeld in virtuele delen, waardoor verschillende afzonderlijke omgevingen ontstaan met hun processor en RAM. Dit betekent dat de klant, die besluit een VPS te gebruiken, de server deelt met andere gebruikers, maar tegelijkertijd onafhankelijkheid behoudt in het beheer van de virtuele machine.

Voordelen van VPS

 • vrijheid in het beheer van de aangekochte ruimte;
 • de mogelijkheid om de software aan te passen;
 • de configuratie volgens de behoeften van het bedrijf;
 • installatie van eigen toepassingen, evenals het verwijderen ervan;
 • onafhankelijkheid van hardware;
 • gunstige prijs met betrekking tot de geboden mogelijkheden;
 • veiligheid – in geval van een serverstoring wordt de virtuele machine gekopieerd en verplaatst naar een ander apparaat;
 • de verantwoordelijkheid voor de goede werking van de server ligt bij de dienstverlener – je hoeft je geen zorgen te maken over eventuele reparatie- of onderhoudswerkzaamheden.

Nadelen van VPS:

 • delen van de server met andere gebruikers (weliswaar met individueel toegewezen resources);
 • eigen beheer;
 • eigen technische dienst;
 • lagere prestaties vergeleken met dedicated servers;
 • beperkte hoeveelheid middelen.

Wie moet VPS kiezen

Een VPS server is de beste optie voor eCommerce. Van kleine winkels, blogs en thematische websites, tot geavanceerde eCommerce bedrijven en PHP-script platforms. Als je een webwinkel hebt, een website die dagelijks door duizenden gebruikers wordt bezocht, of je wilt een e-mailserver draaien, dan is VPS de beste oplossing voor jou.

Dedicated server

Dedicated servers zijn oplossingen voor de meest veeleisende gebruikers. Dit zijn fysieke machines waartoe de klant volledige toegang koopt. De hele server is ontworpen om alleen aan hun behoeften te voldoen, zodat ze vrij gebruik kunnen maken van de maximale hoeveelheid hardwarebronnen. 

Een dedicated server wordt gekenmerkt door enorme schijfruimte en RAM. Het garandeert totale onafhankelijkheid, volledige controle, en flexibiliteit in hardware configuratie. Zowel het besturingssysteem als de bestelde diensten worden vanaf nul geconfigureerd, volgens de specifieke eisen van de klant.

Voordelen van een dedicated server

 • toegang tot aanzienlijke hardwarebronnen – de hele server voor één client;
 • de mogelijkheid om parameters aan te passen aan specifieke eisen
 • de mogelijkheid om de configuratie van de server en het besturingssysteem volledig te controleren;
 • het hoogste niveau van beveiliging en de mogelijkheid om je beveiligingssystemen te implementeren;
 • zeer hoge efficiëntie.

Nadelen van een dedicated server

 • kennis van de bediening van de apparatuur op een zeer hoog niveau is noodzakelijk;
 • de gebruiker is verantwoordelijk voor de apparatuur
 • eigen bewaking, reparatie en onderhoud;
 • in geval van hardware-uitval en uitbreiding kan de server iets langer onbeschikbaar zijn dan in het geval van VPS;
 • veel hogere prijs, passend bij de geboden mogelijkheden.

Wie moet een dedicated server kiezen

Een dedicated server is een must-have voor financiële ondernemingen en voor iedereen die geen compromissen kan sluiten op het gebied van veiligheid. Het is een ideale oplossing voor professionele gebruikers wier complexe websites veel verkeer op het web genereren. Dedicated hosting is ook een oplossing voor bedrijven die internetdiensten aanbieden waarvoor uitgebreide gegevensstromen nodig zijn, zoals radio, internet-tv of streamingdiensten. 

Deze server zal, vanwege de mogelijkheid tot aanpassing, perfect zijn voor alle gebruikers met onconventionele behoeften.

Dedicated servers versus VPS servers

Nu is het tijd voor de laatste vraag: wat is het verschil tussen een dedicated server en een VPS? Wat moet je kiezen? 

Beschikbaarheid van resources

Bij virtuele hosting wordt de server verdeeld over verschillende gebruikers die de virtuele omgeving gebruiken. Iedereen kan zijn besturingssysteem installeren en dedicated resources gebruiken, maar ze kunnen niet alle aspecten van de server controleren. In het geval van de dedicated hosting is dat probleem er niet; de hele machine staat slechts ter beschikking van één gebruiker die er volledige controle over heeft.

De specialistische kennis van serverbeheer 

VPS neemt deze last van je schouders. Je hebt alleen basale technische service en administratieve kennis nodig. Minder ingewikkeld computerbeheer betekent dat je je kunt richten op het bereiken van je doelen. Aan de andere kant vereist een dedicated server hoge vaardigheden in het bedienen, bewaken en repareren van apparatuur. Een goede hostingprovider biedt wel ondersteuning voor serverbeheer.

Prijs

Ik kan niet ontkennen dat de kosten voor het onderhoud van een dedicated server veel hoger zijn, maar vergeet niet dat het gepaard gaat met meer mogelijkheden voor personalisatie en configuratie, aangepast aan je individuele eisen.

Verdict

Serverkeuze moet gebaseerd zijn op de huidige en toekomstige behoeften van de onderneming. Waarvoor zal de apparatuur worden gebruikt? Wat zijn de behoeften van de onderneming? En wat zijn de huidige vaardigheden en kennis van werknemers als het gaat om serverbediening? De keuze kan moeilijk zijn, dus ik raad je aan je behoeften grondig te overwegen voordat je een definitieve beslissing neemt.

VPS is een ideale oplossing voor middelgrote en grote winkels en websites die dagelijks door enkele duizenden gebruikers worden bezocht. VPS werkt ook goed voor het draaien van websites van klanten en het testen door ontwikkelaars van hun software of webapplicaties.

Aan de andere kant zijn dedicated servers perfect voor grote bedrijven en ondernemingen die enorm veel netwerkverkeer genereren. Grote online winkels, gameservers, hostingbedrijven of reclamebureaus zullen zeker baat hebben bij het kiezen van een dedicated hosting.

Wat je ook kiest, je vindt de beste dedicated server en de beste VPS bij UltaHost. Krijg 24/7 ondersteuning van ons support team. Onze aangedreven infrastructuur richt zich op automatisch schalen, prestaties en beveiliging. Laat ons je het verschil zien! Bekijk onze plannen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Previous Post

Eerste website – Beginnerscursus 2/2 – Inhoud en lancering

Next Post
Change domain name on WordPress

Hoe verander je de domeinnaam op WordPress?

Related Posts
 25% off   Enjoy Powerful Next-Gen VPS Hosting from as low as $5.50