5 redenen om een .io-domein te nemen

5 Reasons You Should Get a .io Domain
5 Reasons You Should Get a .io Domain
Shares

Zoek je de perfecte domeinnaam maar kun je die niet vinden in .com? Wil je een nieuwe draai geven aan je tech startup? Lees dan verder!

Onlangs schreven we een artikel over wat een TLD is en hoe je er een moet kiezen voor je website (lees hier meer).

Vandaag bespreken we een meer diepgaand deel over TLD’s en waarom je een .io TLD domein zou moeten nemen. Laten we beginnen met te bespreken waarom het TLD belangrijk is. 

Het TLD (Top-Level Domain) is eenvoudigweg de combinatie van tekens die achter het punt (.) symbool rechts van je domeinnaam in je URL staat (lees hier meer). De meest voorkomende TLD op websites op het internet is de .com TLD. Meer dan de helft van de geregistreerde domeinen op het internet heeft een .com TLD, met .org op de tweede plaats met minder dan 5% van de geregistreerde domeinen. Dit betekent dat het .com TLD eigendom bijna verzadigd is en het vinden van het .com domein van je keuze is als het vinden van een naald in een hooiberg.  

Dan komen de ccTLD’s (country-code Top-Level Domains) – het .com TLD is een gLTD (Generic Top-Level Domain). Dit zijn TLD’s die specifiek zijn voor landen over de hele wereld, zoals .uk voor het Verenigd Koninkrijk, .cn voor China, .fr voor Frankrijk enz. De Chinese ccLTD voert de ranglijst aan van de meest gebruikte ccLTD’s over de hele wereld, met .tk op de tweede plaats. Een van de snelst groeiende ccTLD’s van dit moment, het .io TLD, is geregistreerd bij het Britse gebied in de Indische Oceaan.

Enkele van de populairste .io websites op het internet zijn slither.io en agar.io webgames. Het .io domein is weliswaar een ccTLD maar is niet beperkt tot gebruik in een bepaald land. Ja, jij of iemand die je kent kan een .io domein registreren en gebruiken voor je website. Dus wat maakt het .io TLD voor je domein zo speciaal en is het de moeite waard om er een aan te schaffen?

Niet-geografische gerichtheid

De meeste ccLTD’s, hoe populair of veel gebruikt ze ook zijn, kampen met een groot probleem waarvan je niet wilt dat je website erin terechtkomt. Omdat deze domeinen zijn geregistreerd om in een land beschikbaar te zijn, gebruiken Google en zijn SEO-systeem een techniek die bekend staat als Geographic Targeting om ervoor te zorgen dat ze verschijnen in de resultaten die worden gezocht vanuit het gastland. Iemand die bijvoorbeeld vanuit Australië op Google zoekt, zal hoogstwaarschijnlijk .au-domeinen te zien krijgen. Daardoor verschijnen de meeste ccTLD’s zeer hoog bij zoekopdrachten vanuit het land van herkomst en doen ze het slecht bij internationale zoekopdrachten.

Gelukkig is er een oplossing. Het .io-domein is niet geografisch gericht omdat het team van Google Domains zich realiseert dat de meeste van deze domeinen internationale registraties zijn. Hierdoor kun je in principe genieten van dezelfde SEO rankings, zoekresultaten en domeineigenschappen als anders bij een normaal gTLD. Vergeet niet dat Google nog steeds de voorkeur geeft aan .com TLD’s boven .io TLD’s.

Lage verzadiging

Er zijn tegenwoordig veel mensen die hun eigen domeinen willen registreren voor hun websites en er blijft niet veel over dat voor het grijpen ligt als enkele honderden miljoenen mensen al bestaande domeinen hebben. Ja, we hebben het over de verzadiging die de .com TLD’s treft. Aangezien meer dan de helft van de geregistreerde domeinen in de wereld tot het .com TLD behoren – dat zijn er meer dan 170 miljoen – is er niet veel waaruit je kunt kiezen zonder in een rechtszaak terecht te komen. 

Kiezen voor een .io TLD geeft je de vrijheid om in bijna alle gevallen ook de naam van je merk als naam van je domein te hebben. Het gebruik van .io is relatief nieuw in de webindustrie en er zijn tal van opties waaruit je kunt kiezen, waaronder een variatie op de naam van je merk. Voor meer over hoe je de perfecte domeinnaam kiest, lees je hier ons artikel.

Creatieve naamgeving

Als je naar .com TLD’s kijkt, zijn de meeste een vorm van de naam van het merk met de TLD aan het eind geplakt. Kijk maar eens naar facebook.com, twitter.com, amazon.com, ebay.com, enz. Met .io domeinen en zelfs met andere LTD’s kun je een TLD kiezen die deel uitmaakt van je merknaam of een extensie daarvan! Klinkt geweldig, nietwaar?

BMW doet dit in sommige van hun webpagina’s, zoals next100.bmw, finance.bmw en meer. Op deze manier wordt het TLD net zo belangrijk als de domeinnaam, en het helpt ook je publiek om het te onthouden, terwijl het je een unieke uitstraling geeft. Sky TV heeft bijvoorbeeld het TLD .sky dat doorverwijst naar hun website sky.com. Microsofts zoekmachine Bing gebruikt ook een search.bing TLD dat doorverwijst naar de website bing.com. Cheerios zou mogelijk ook het .io TLD kunnen verwerven in de vorm van cheer.io, wat een geweldige marketingtactiek zou zijn. 

Technologisch relatief

In computers en technologie vertegenwoordigt het I/O symbool of combinatie van tekens een zeer integraal onderdeel van computers; de ‘I’ staat voor Input en de ‘O’ staat voor Output. De recente stijging in de populariteit van .io domeinnamen kan gemakkelijk worden toegeschreven aan tech startups en bedrijven die een unieke identiteit willen; een die resoneert met de moderne tijd. Het is ook een daad van rebellie voor veel startende technologiebedrijven die weigeren zich te houden aan de regels die bedrijven in de jaren ’90 hebben opgesteld. Dit is hun manier om te zeggen dat ze hun eigen regels voor hun tijd willen maken.  

Kortere URL

In een industrie waar mensen snelheid en snelheid willen bij elke klik die ze maken, maakt elke getypte letter een verschil. Het .com URL-formaat is kort, maar als je je domeinnaam lang en specifiek moet maken om hem te laten opvallen, kan je publiek gefrustreerd raken. Bij .io domeinen kun je niet alleen een specifieker, korter domein kiezen vanwege de ruime beschikbaarheid, maar je krijgt ook een kortere URL. Bovendien liggen de ‘I’ en ‘O’ toetsen vlak naast elkaar op de QWERTY toetsenbordindeling, dus dat scheelt nog meer tijd. Daar mag je ons voor bedanken!

Vond je deze redenen overtuigend om voor een .io domein te kiezen? Laat het ons weten in de commentaren hieronder!

Wil je je eigen .io-domein kopen? Waar wacht je dan nog op? Ga naar onze site en krijg een gratis domein als je een hostingpakket met jaarlijkse betalingen kiest.

Previous Post
11 out-of-the-box ideas to promote your brand on the Internet

11 Niet voor de hand liggende ideeën om je merk op internet te promoten

Next Post

Eerste website – Beginnerscursus 2/2 – Inhoud en lancering

Related Posts
 25% off   Enjoy Powerful Next-Gen VPS Hosting from as low as $5.50