Waarom is het de moeite waard om GA en GTM op uw website te hebben?

Why is it Worth Having GA and GTM on Your Website?
Shares

Google Analytics en Google Tag Manager (GA en GTM) zijn tools die worden gebruikt voor webanalyse. Het is cruciaal voor de ontwikkeling van je zakelijke website omdat het gegevens levert over bezoekende gebruikers. Hiermee kun je vaststellen wat gebruikers op je website doen en of je marketinginspanningen vruchten afwerpen.

Er zijn talloze webanalyseprogramma’s die je kunt gebruiken om gegevens te verzamelen. GA en GTM zijn de populairste en gratis.


Wat is Google Analytics?

Met Google Analytics kun je het gedrag van potentiële klanten, online inhoud, apparaatfunctionaliteit en meer volgen en begrijpen. Het levert de informatie die nodig is om de successtrategie van je bedrijf vorm te geven en het ontdekt dingen die je waarschijnlijk nooit hebt geweten over de gebruikers van je website. Hiermee kun je het conversiepercentage op je website achterhalen.

Of je nu een e-commerce of een informatieve website hebt, je zou deze tool moeten implementeren om betere resultaten te behalen. Maar waarom is Google Analytics het webanalyseprogramma bij uitstek?


Redenen om Google Analytics te gebruiken

Het is gratis

Google brengt geen kosten in rekening voor het gebruik van deze tool. GA biedt essentiële informatie, cijfers en statistieken waarmee je de prestaties van je websites kunt maximaliseren.

GA en GM zijn niet de enige tools voor webanalyse. Er zijn er nog meer, maar de meeste zijn premium. Na een gratis proefperiode moet je een maandabonnement betalen of een licentie kopen. Natuurlijk kunnen ze allemaal relevante informatie geven, maar gratis Google Analytics biedt meer mogelijkheden voor gegevensanalyse.

Als je andere gratis programma’s wilt bekijken die elke website-eigenaar zou moeten kennen, lees dan dit artikel:

Het verzamelt automatisch gegevens

Google Analytics doet al het werk voor je, waardoor je minder tijd nodig hebt om gegevens in documenten of spreadsheets te zetten.

Zelfs zonder geavanceerde configuratie verzamelt Google Analytics basisinformatie over gebruikers. Het enige wat je hoeft te doen is een codefragment in je website invoegen. Op deze manier kun je basisrapporten analyseren: kijk van welke kanalen gebruikers komen, welke subpagina’s ze bezoeken en hoeveel tijd ze doorbrengen op de website. En dat is nog maar het begin!

Het heeft aangepaste rapporten

Google Analytics heeft veel standaardrapporten, maar je kunt ook aangepaste rapporten maken. Kies de afmetingen, de gegevens die je wilt zien en hoe ze worden weergegeven.

Het kan interne zoekopdrachten volgen

Het Site Search rapport laat zien waar potentiële klanten naar op zoek zijn als ze op je website komen. Het laat je zien op welke gebieden er ontwikkelingsmogelijkheden zijn, bijvoorbeeld dat gebruikers zoeken naar iets dat je niet op je website hebt. Met deze informatie kun je de nodige veranderingen of toevoegingen maken. Op deze manier kun je de gebruiksvriendelijkheid van je website vergroten en de prestaties verbeteren.

Je zult begrijpen waarom gebruikers de website verlaten

Het bouncepercentage is het percentage bezoekers dat je website verlaat na slechts één subpagina te hebben bezocht. Het is een van de meest cruciale indicatoren omdat het je vertelt dat gebruikers naar je website komen maar niet vinden wat ze zoeken of dat de website niet aantrekkelijk voor ze is. Een hoog bouncepercentage vereist onmiddellijke actie om de oorzaak te achterhalen en te verminderen.

De oorzaak van een hoog bouncepercentage kan zijn dat de website niet eenvoudig te navigeren is of dat de landingspagina (meestal de homepage) niet aantrekkelijk genoeg is voor gebruikers om je website te verkennen. Met een gedetailleerd bouncepercentage rapport kun je manieren en middelen vinden om het te verlagen

Dankzij GA kun je fouten in je navigatie vinden en correcties aanbrengen die je conversiepercentage zullen verbeteren.

Een andere reden voor een hoog bouncepercentage kan het te langzaam laden van pagina’s zijn. Als je soms het gevoel hebt dat je website niet zo snel laadt als zou moeten, kan het de moeite waard zijn om gebruik te maken van een gratis websitemigratie en je website te verplaatsen naar een betere server.

Kies je hostingpakket van UltaHost. In het rijke aanbod vind je gemakkelijk een hostingpakket voor jezelf, want UltaHost heeft aanbiedingen voor iedereen – van goedkope shared hosting voor amateurs of statische visitekaartjeswebsites tot krachtige dedicated servers die sociale netwerken met miljoenen gebruikers, bedrijfssystemen en transactiesystemen voor banken kunnen bedienen.

Voor jou, als eigenaar van een e-commercebedrijf, is VPS-hosting de beste keuze. Kies je server en maak je nooit meer zorgen over traag ladende pagina’s.

Je leert de geografische en demografische gegevens van gebruikers kennen

Met Google Analytics kun je waardevolle gegevens over je publiek ontdekken, zoals demografische gegevens. Het gedeelte Doelgroep bevat veel informatie over mensen, zoals hun leeftijd, geslacht, interesses, apparaten en locatie..

Je kunt bijhouden of je je doelen bereikt

Doelen in Google Analytics helpen je om de voortgang van je bedrijf te volgen. Je kunt een reeks doelen toewijzen waarmee je het klanttraject kunt volgen op basis van hun acties. Doelen geven je ook inzicht in je conversiepercentage. Als doel kun je instellen dat je een aankoop doet, een offerte aanvraagt of probeert contact op te nemen.

Als een nieuwe gebruiker op je landingspagina verschijnt en het gegeven formulier invult met zijn e-mailadres, zal GA het doel als behaald beschouwen.

Je ontwikkelt de beste conversieoptimalisatiestrategie

Met Google Analytics kun je eenvoudig het aankoopproces van gebruikers volgen. Stel e-commerce tracking in in Google Analytics en op het platform waar je winkel actief is. Op deze manier zal Google Analytics je voorzien van veel nuttige gegevens, zoals:

  • welke producten klanten kopen;
  • waar ze afhaken in het aankoopproces;
  • van waaruit kanaaltransacties worden gedaan.

Wat is Google Tag Manager?

Met Google Tag Manager kun je eenvoudig verschillende soorten code (tags) op je website installeren, zoals Google Analytics-trackingcodes, gebeurteniscodes, Google Ads-conversiescripts en remarketingtags. Daarnaast kun je aangepaste codes en andere soorten code aan je website toevoegen.

Sommigen verwarren Google Tag Manager met Google Analytics en vragen welke je moet gebruiken. Het antwoord is eigenlijk om zowel GA als GTM te gebruiken, omdat deze tools elkaar aanvullen. Waarom is het de moeite waard om Google Tag Manager op je website te hebben?


Redenen om GTM te gebruiken

Snelle implementatie van trackingcodes

Laten we een stap terug doen en terugdenken aan de klassieke manier om trackingcodes te beheren:

  1. Een marketeer besluit een nieuw marketingplatform te gaan gebruiken om gebruikersgedrag te volgen.
  2. Ze ontvangen een traceercode en sturen die naar een ontwikkelaar.
  3. De ontwikkelaar zegt dat ze het druk hebben en het volgende week zullen doen.

Wat als je extra gebeurtenissen moet bijhouden? In dat geval moet je een gedetailleerde taak schrijven en e-mails heen en weer sturen met de ontwikkelaar om deze codes te installeren. Dat kan zelfs meer dan een paar weken duren.

Wat als ik je zou vertellen dat je de ontwikkelaar kunt vermijden en deze trackingcodes zelf kunt installeren? Met Google Tag Manager kan deze droom werkelijkheid worden.

Je kunt elke trackingcode beheren

Google Tag Manager versnelt veel processen en is handig bij webanalyse. Je kunt snel nieuwe tags (trackingcodes) toevoegen en voor veel daarvan zijn geen wijzigingen in de code op de website nodig. Het is een perfect hulpmiddel voor marketeers omdat het de implementatietijd kan versnellen.

Je kunt alle tags op één plaats beheren

Voorheen voegden ontwikkelaars alle trackingcodes direct toe aan de broncode van websites. Het probleem was dat deze kleine stukjes JavaScript-code verspreid stonden over verschillende bestanden. Als er dus een kleine wijziging nodig was, moest de ontwikkelaar de codes opzoeken en bijwerken. GTM maakt dit proces eenvoudiger, omdat je alle tags op één plek kunt beheren.

Het is gratis

Hier valt niets aan toe te voegen. GA en GTM zijn gratis. Hoewel er een premium versie beschikbaar is in het Google Analytics 360 pakket, is de gratis versie meer dan genoeg voor de meeste bedrijven.

Inschakelen eenvoudig gebeurtenissen bijhouden

Bij event tracking gaat het om aangepaste JavaScript-codes die aan je website moeten worden toegevoegd om gebeurtenissen zoals klikken, formulierinzendingen, etc. bij te houden. Om dit gemakkelijker te maken, heeft Google Tag Manager veel ingebouwde regels.

Als je specifieke triggers inschakelt in Google Tag Manager, luisteren ze automatisch naar bepaalde interacties op je website. Enige configuratie is nog steeds vereist, maar het is relatief eenvoudig om te doen. Je kunt deze interacties gebruiken om trackingcodes te triggeren, zoals een Google Analytics event tag.

De basisgebeurtenissen die je (standaard) kunt volgen in GTM zijn onder andere:

  • Klikken
  • Link klikken
  • Formulier inzendingen
  • Tijd doorgebracht op pagina

Je kunt ook aangepaste functies toevoegen die dingen bijhouden zoals scroldiepte, nieuwe opmerkingen en meer. Het geeft je inzicht in de acties die gebruikers op je website ondernemen. Zijn ze bezig met je inhoud? Vullen ze je formulieren in? Je kunt deze gebeurtenissen gebruiken om aangepaste doelen te maken die zijn afgestemd op jouw bedrijfsbehoeften in Google Analytics.

Met behulp van GTM kun je trackingcodes van verschillende applicaties en diensten aan je website koppelen.

Het heeft tag-sjablonen

GTM bevat een reeks essentiële ingebouwde tags voor Google Analytics, Google Ads conversietracking en een paar andere populaire tools. Het stelt marketeers die geen coderingskennis hebben in staat om tags aan te passen zonder complexe code te implementeren of hulp van een programmeur in te roepen.

Het zorgt voor veiligheid

Google scant automatisch alle volgscripts die worden toegevoegd via aangepaste HTML-tags op GTM-accounts en stopt ze als ze overeenkomen met een bekend malwaredomein, IP-adres of URL. Bovendien kun je bepalen wie toegang heeft tot je GTM-accounts en kun je de toegang op elk gewenst moment intrekken.


Conclusie

Zoals je ziet hebben GA en GTM veel voordelen; de hierboven genoemde zijn de belangrijkste. Als je van plan bent om gedetailleerd gebruikersgedrag op je website in te stellen, is Google Analytics alleen niet genoeg en moet je Google Tag Manager aan je website toevoegen.

Door GA en GTM te combineren, krijg je gedetailleerde informatie over de gebruikers van je website. Zo kun je je website beter afstemmen op hun verwachtingen.

Als je dit artikel leuk vond, dan vind je het hostingplatform van UltaHost vast geweldig. Koop Veilige WordPress Hosting en krijg 24/7 ondersteuning van ons supportteam. Onze krachtige infrastructuur is gericht op automatisch schalen, prestaties en beveiliging. Laat ons je het verschil zien! Bekijk onze plannen!   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Previous Post
Free tools for bloggers

De beste gratis tools voor een blogger

Next Post
How To Make a Video-Sharing Platform

Hoe maak je een video-sharing platform

Related Posts